STA, 23. 8. 2023

V Kopru otroški gledališki festival Pri svetilniku

V Gledališču Koper se bo drevi s premiero krstne uprizoritve plesne predstave na podlagi Dnevnika Ane Frank začel 3. Mednarodni otroški festival Pri svetilniku. Do konca meseca se bo v gledališču in na Martinčevem trgu zvrstilo sedem predstav za najmlajše. Uprizorili jih bodo ansambli gledališč iz Slovenije, Italije, Hrvaške, Srbije in Makedonije.
:
:

Foto: Pixabay

Pretresljivi dnevnik trinajstletne judovske deklice iz Amsterdama, ki se je na podstrešju poslovne stavbe skrivala pred nacisti, sta za gledališki oder priredila režiserka Renata Vidič ter koreograf in plesalec Siniša Bukinac. V predstavi Gledališča Koper v vlogi Ane nastopata igralka Tina Gunzek in plesalka Tjaša Bucik.

Uvodna predstava festivala se bo v veliki gledališki dvorani začela ob 19.30. Udeležila se je bo predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič. Vsebina je primerna za otroke od 11 leta starosti.

V četrtek bo na Martinčevem trgu predstava Gledališča Koper, nastala na podlagi pesniške zbirke Otona Zupančiča Mehurčki, v režiji Jake Ivanca. V petek bo na istem trgu zagrebško Mestno gledališče Žar ptica uprizorilo delo hrvaškega mladinskega pesnika Grigorja Viteza z naslovom Antonton. V soboto bo Gledališče mladih Novi Sad nastopilo s predstavo Kako smo odkrili letenje, ki je prejela prve nagrade na več mednarodnih festivalih.

V nedeljo bo v veliki dvorani na vrsti premiera animiranega filma Drevo v času, ki so ga ustvarili učenci in učenke Osnovne šole Duplek. Sledila bo gledališka predstava makedonskega Kolektiva Vet(e)rnica o mami Zemlji in njenih otrocih. Prihodnji ponedeljek bo na Martinčevem trgu Gledališče Koper premierno uprizorilo glasbeno pravljico Sergeja S. Prokofjeva Peter in volk v režiji Jake Ivanca. V torek bo veliki dvorani predstava Repki, v kateri Rok Terkaj-Trkaj in Igor Saksida-MC Saks povezujeta otroško poezijo, moderno poezijo, rap in hip-hop.

Festival se bo sklenil prihodnjo sredo z predstavo Gledališča Koper Ježeva hišica v režiji Jake Ivanca. Ježeva hišica je basen v verzih bosanskohercegovskega avtorja Branka Ćopića, ki je doživela številne priredbe za oder.

Pri svetilniku

Povezani dogodki