STA, 23. 4. 2022

Mladi novogoriški gledališčniki o življenju danes in pred 100 leti

Mali Mladi oder AMO iz Nove Gorice, sestavljen iz novih članov, ki se spoznavajo z osnovami gledališkega ustvarjanja in krepijo osnove gledališke improvizacije, je v tej sezoni pripravil avtorsko uprizoritev Takrat in potem in sto let vmes. Premierno jo bodo uprizorili na malem odru Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica ob 18. uri.
Foto: Sašo Štih
Foto: Sašo Štih
Foto: Sašo Štih

Uprizoritev skozi oči mlade generacije gimnazijcev in gimnazijk Mladega odra Amo raziskuje življenje nekoč in danes. Projekt skozi medgeneracijski dialog razbija stereotipe staranja, prestopa svoja leta in razpira raznoliko paleto zgodb, ki jih piše življenje, so v vabilu na premiero zapisali v Slovenskem narodnem gledališču (SNG) Nova Gorica.

"Letos so člani in članice skupine Malega Mladega odra AMO, meni na veliko veselje, predlagali temo življenja starejših. Nad vsebino sem bila resnično navdušena, saj se mi zdi, da je medgeneracijskega dialoga premalo," je povedala vodja skupine Mladega odra AMO, dramaturginja in režiserka Tereza Gregorič.

Proces nastajanja avtorskega projekta je zaznamoval avtorski pristop sodelujočih, ki so si sami izbrali temo in jo nato raziskovali skozi pogovore s svojimi starimi starši. Dokumentaristično pridobljena vsebina se je prelevila v odrsko postavitev, ki ne raziskuje le tega, kako je bilo včasih, pač pa tudi kakšno prihodnost si mlada generacija danes želi zase.

Mladi skozi preteklost spregovorijo o odnosu do potovanja, onesnaževanja, samooskrbe in odnosa do soljudi. Sproti so razvijali tudi like, ki so postopoma nastajali preko odnosov med njimi, drže telesa, načina govora. Mladi so tako imeli dva pomembna izziva - kako preko izbrane vsebine odpirati določene teme in kako igralsko utelesiti like, stare okoli osemdeset let.

Zaradi izbrane vsebine se je projektu pridružila izkušena režiserka Nina Šorak, ki se je s to temo v preteklosti že ukvarjala. "Dobila sem skupino mladih, ki so zelo močni v gledališki improvizaciji. Pri ustvarjanju mi je bilo to zelo pomembno, saj so bili sposobni tudi v precej omejenem in vsebinsko zelo določenem okviru odpirati relevantne teme in jih razviti znotraj prizora brez vnaprej določenega besedila," je povedala Šorjakova.

Avtorji besedil, ki se predstavljajo tudi kot igralci, so Minka Zavadlav, Hana Cej, Hela Beltram, Malaja Mikulin in Nejc Mladovan. Režijo je prispevala Nina Šorak, dramaturgija je bila v rokah Urše Adamič, za masko je poskrbela Katarina Laharnar, fotograf pa je Sašo Štih.

Predstavo bodo v SNG Nova Gorica ponovili v ponedeljek, 9. maja, ob 18. uri.

SNG Nova Gorica, Takrat in potem sto let vmes, Mladi oder AMO, Nina Šorak

Povezani dogodki

Urša Adamič, 23. 4. 2022
Odprti svetovi nove generacije