STA, 28. 3. 2014

Minister Grilc: Gledališče je privilegiran prostor

Ob včerajšnjem svetovnem dnevu gledališča je gledališki umetnosti nekaj besed namenil tudi minister za kulturo Uroš Grilc. Kot je zapisal v poslanici, je gledališče že tisočletja privilegiran prostor, v katerem družba sama sebi postavlja ogledalo. Mednarodni gledališki inštitut je svetovni dan gledališča razglasil leta 1962.
:
:


Pomlad je po ministrovih besedah letni čas, ko praznuje umetnost. Če smo še pred nedavnim praznovali svetovni dan poezije, danes praznujemo svetovni dan gledališča. In čeprav ali ravno zato, ker je v nekem smislu res, da je ves svet oder in vsi ljudje igralci tisočerih vlog, je gledališče že tisočletja privilegiran prostor, v katerem družba sama sebi postavlja ogledalo, je zapisal v poslanici.

Dodal je, da gledališče od nekdaj predstavlja prostor družbene refleksije in če vemo, da je neko družbeno okolje bogato s kakovostno dramo, lahko sklepamo, da zmore samo sebe misliti trezno in drzno. Količina in kakovost predstav, pa tudi število obiskovalcev v slovenskih gledališčih po njegovem prepričanju pričajo, da tovrstna refleksija pri nas živi.

Slovenski gledališčniki se bodo praznovanju praznika gledališča pridružili z branjem mednarodne in slovenske poslanice pred predstavami. Mednarodno poslanico je prispeval južnoafriški dramatik in režiser Bret Bailey, slovensko pa igralec Gašper Tič.