Mini teater, 27. 2. 2012

Mini teater in Ivica Buljan z dvema predstavama v Beogradu

Režiser, umetniški vodja postdramskega gledališča Mini teater in nagrajenec Prešernovega sklada 2012, Ivica Buljan, bo ta teden z dvema predstavama gostoval v Beogradu.
foto Jesenko Rasol
foto Jesenko Rasol
foto Jesenko Rasol
foto Jesenko Rasol
foto Jesenko Rasol
foto Jesenko Rasol
foto Miha Fras
foto Miha Fras
foto Miha Fras
foto Toni Soprano
foto Toni Soprano
foto Toni Soprano

Potem, ko je decembra lani na severnoameriški premieri v priznanem gledališču La MaMa v New Yorku navdušila ameriško občinstvo in kritike, bo velika borštnikova nagrajenka leta 2009, predstava »Macbeth po Shakespearu«, že ta petek, 2. marca ob 20. uri, gostovala v beograjskem Centru za kulturno dekontaminacijo.

Le dva dni pred tem, v sredo 29. februarja ob 20. uri, si bomo predstavo leta po mnenju kubanskih kritikov v koprodukciji Mini teatra, Cankarjevega doma in Novega kazališta Zagreb še zadnjič pred odhodom lahko ogledali tudi na Križevniški 1, v četrtek, 12. aprila ob 20. uri pa bodo Marko Mandič, Milena Zupančič, Polona Vetrih, Jure Henigman, Miha Rodman, Domen Valič, Jose, Stipe Kostanić in Anže Zevnik nastopili tudi v Štihovi dvorani Cankarjevega doma.

Manj kot mesec dni po gostovanju v gledališču Maladype v Budimpešti pa bo v soboto, 3. marca ob 20. uri, v beograjskem Centru za kulturno dekontaminacijo na sporedu sledila še predstava Ivice Buljana v koprodukciji Mini teatra in Kazališta Hotel Bulić Zagreb v angleškem jeziku, »Ma&Al« z odličnima Markom Mandićem in Senko Bulić.

***
Center za kulturno dekontaminacijo (CZKD) je prostor ustvarjanja in uprizarjanja sodobne kulture in umetnosti, ustanovljen 1. januarja 1995 kot prostor za zbiranje protivojno usmerjenih ter intelektualne in umetniške platforme, ki so se upirali politiki terorja na prostoru nekdanje Jugoslavije, V 15 letih delovanja je CZKD postal avtonomen prostor trajnega prizadevanja za svobodo posameznikov in solidarnost ter pomembno gibalo kulturnega in umetniškega ustvarjanja, ki podpira zgornje vrednote, od svojega nastanka do danes pa je organiziral več kot 5.000 performansov, razstav, koncertov, javnih razprav, predavanj in uličnih akcij.

CZKD je nastal v zapuščenem Museo Veljković, ki je bil med 2. svetovno vojno spremenjen v skladišč. Od 1. januarja leta 1995, ko je začel z obnovo porušenega prostora, pa do danes, je CZKD prostor spremenil v kultno zbirališče kreativnih in svobodnih posameznikov, skupin in organizacij. Poleg gostovanja v sosednjih državah, po Evropi in v Latinski Ameriki, CZKD kot gostitelj in producent omogoča sodelovanje umetnikov in aktivistov, zasebnega in javnega sektorja, vladnih in nevladnih organizacij, mednarodnih in domačih pobud, kulture, umetnosti in človekovih pravic. Z majhnim številom zaposlenih CZKD svoj program ustvarja v sodelovanju s številnimi zunanjimi sodelavci s področja izobraževanja, medijev, založništva in raziskovanja ter vseh področij sodobne kulture in umetnosti.

Mini teater, Beograd

Povezani dogodki