STA, 18. 8. 2010

Met z rekordno prodajo vstopnic

Newyorška Metropolitanska opera je prvi dan nove sezone prodala rekordno število vstopnic. V nedeljo so jih za sezono 2010/2011 prodali že kar 24.087.

Kot so sporočili iz operne hiše, je bil lanski otvoritveni rekord 23.766 vstopnic.

Ljubitelji opere so zanje odšteli 2,65 milijona dolarjev (dva milijona evrov), 150.000 dolarjev več kot lani.

Vsekakor se je obisk priljubljenega Meta tudi podražil. V novi sezoni so vstopnice dražje za 11 odstotkov. "Kljub temu bo tretjina vstopnic še vedno nižja od 100 dolarjev," je ob podražitvi pojasnil poslovni direktor Meta Peter Gelb.

Prihajajoča sezona bo v Metropolitanski operi izrazito nemško obarvana. Dve izmed sedmih predstav bosta namreč na oder postavila nemška režiserja. Pri produkcijah bo sodelovalo precej nemških pevcev in igralcev ter tehnikov iz Nemčije.

Nemški bo tudi eden od vrhuncev sezone, saj bo Met v novi režiji uprizoril Nibelunški prstan Richarda Wagnerja. Šef dirigent James Levine je napovedal "povsem nov prstan". Uprizoritev so pripravljali štiri leta.

Sezona se bo začela 27. septembra z novo uprizoritvijo Wagnerjevega Renskega zlata. Režiral bo Kanadčan Robert Lepage, pela bosta Bryn Terfel in Stephanie Blythe. Po dveh desetletjih bo to prva nova postavitev Wagnerjevega epskega opernega četverčka. Met se zaradi recesije sicer že nekaj let spopada s finančnimi težavami.

New York, Metropolitanska opera