STA, 23. 2. 2022

Omejitev števila obiskovalcev kulturnih prireditev v presoji organizatorjev

Po odpravi večine epidemičnih ukrepov je ostalo nekaj nejasnosti glede ukrepov na kulturnih prireditvah, kjer je vlada odpravila vse ukrepe, razen nošnje zaščitnih mask in razkuževanja rok, NIJZ pa še vedno svetuje prilagajanje števila udeležencev. Po navedbah ministrstva za kulturo je v rokah izvajalcev, koliko bodo upoštevali priporočila NIJZ.
:
:

Foto: Pixabay

Vladni odlok, ki je začel veljati v ponedeljek, odpravlja omejitve dovoljenega števila obiskovalcev in varnostne razdalje med obiskovalci na javnih kulturnih prireditvah, na svoji spletni strani pojasnjuje ministrstvo za kulturo.

Medtem pa v priporočilih za preprečevanje prenosa in širjenja okužbe s koronavirusom za prireditve in dogodke, ki so bila posodobljena v torek, Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) udeležencem javnih prireditev svetuje upoštevanje zadostne medosebne razdalje. Kot navajajo, ta pri sedenju znaša vsaj 1,5 metra, pri gibanju pa vsaj dva metra. Prav tako priporočajo, da je največje število obiskovalcev prilagojeno velikosti prostora z upoštevanjem zadostne medosebne razdalje.

Na ministrstvu za kulturo poudarjajo, da se morajo pri izvajanju kulturnih dejavnosti smiselno upoštevati priporočila in navodila NIJZ. "Povedano z drugimi besedami, izvajalci oziroma nosilci kulturnih dejavnosti se o tem, kako in v kolikšni meri bodo upoštevali priporočila NIJZ, odločijo glede na epidemiološko situacijo in stopnjo tveganja z okužbo," so dodali.

Ob tem so spomnili, da sta strežba ter uživanje hrane in pijače obiskovalcem na kulturnih prireditvah znova dovoljena.

Koronavirus