ZDUS, DGKTS, 15. 1. 2018

Ukinjanje kritiških zapisov v javnih medijih - Javno pismo ZDUS in DGKTS

Objavljamo javno pismo Združenja dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS) in Društva gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije (DGKTS) v povezavi z ukinjanjem kritiških zapisov:
:
:

Foto: Pixabay

Združenje dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS) in Društvo gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije (DGKTS) z zaskrbljenostjo in ogorčenjem sprejemata vest, da se nekateri časopisi odrekajo objavam kritik umetniških stvaritev.

Umetniška dela nujno potrebujejo strokovno refleksijo v javnih medijih. Še posebej gledališče je kot minljiva umetniška zvrst trdno vpeta v družbo, v kateri nastaja, je njen odraz in je neločljivo povezana z refleksijo.

Odločitev je v škodo javnemu interesu, v škodo družbi, saj siromaši njeno znanje in ukinja možnost za tako potreben razmislek na vseh ravneh. V škodo je vsem, ki se ukvarjamo z umetnostjo in kulturo, hkrati je neodgovorna do publike, ki našemu delu sledi.

Take odločitve delajo tudi nepopravljivo vrzel v zgodovini našega gledališča, radijskih stvaritev, TV produkcije umetniškega programa, filma, teatrologije in strokovne kritike.

 

Saša Pavček, predsednica Združenja dramskih umetnikov Slovenije
Vilma Štritof, predsednica Društva gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije