SNG Maribor, 19. 10. 2017

Medeja v tekmovalni selekciji 32. festivala Gavelline večeri

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo jutri, v petek, 20. oktobra 2017, z Evripidovo Medejo v režiji Oliverja Frljića gostovala v Zagrebu v tekmovalni selekciji 32. festivala Gavelline večeri.
:
:
Foto: Damjan Švarc
Foto: Damjan Švarc
Foto: Damjan Švarc
Foto: Damjan Švarc
Foto: Damjan Švarc
Foto: Damjan Švarc
Foto: Damjan Švarc
Foto: Damjan Švarc
Foto: Damjan Švarc

Evripidovo Medejo, ki je bila premierno v mariborski Drami uprizorjena 13. januarja 2017, je zrežiral eden najbolj provokativnih, nekompromisnih, avtorsko najmočnejših režiserjev bivše Jugoslavije Oliver Frljić, ki je ob premieri povedal: »Beroč Medejo, sem svoj interes osredotočil na položaj ženskega subjekta v sodobni družbi, subjekta, ki zaradi svoje spolne identitete spada v nek specifičen režim vidne in nevidne strukturalne diskriminacije. Zanimalo me je tudi, kako Medeja danes izvršuje svojo spolno vlogo – tako kot jo je napisal Evripid ali na nek drug način.« V predstavi igrajo Nataša Matjašec Rošker, Branko Jordan, Peter Boštjančič, Davor Herga, Maša Žilavec, Ivica Knez, Matija Stipanič, Mojca Simonič in Viktor Meglič.

Festival Gavelline večeri

32. festival Gavelline večeri poteka od 11. do 21. oktobra v gledališču GDK Gavella v Zagrebu. Nastal je leta 1973 in trajal do 1991, ko je ugasnil zaradi vojnih razmer. Leta 2005 so ga revitalizirali in tako smo letos priča že trinajsti izvedbi festivala zapovrstjo.

V letošnjem tekmovalnem programu je po izboru Borisa Svrtana, Sonje Kovačić in Hrvoja Klobučarja, ravnatelja, producentke in igralca mestnega dramskega gledališča Gavella, 11 predstav, od katerih se 10 poteguje za nagrade, ena pa bo ob zaključku festivala izvedena izven konkurence. Festival v enajstih večerih omogoča ogled in primerjavo gledaliških uspešnic iz Zagreba, Šibenika, Reke, Splita, Virovitice, Beograda in Maribora.

V utemeljitvi izbora so selektorji zapisali: »Gavelline večeri so tradicionalni festival, ki gledalcem ponuja najboljše stvaritve dramske produkcije hrvaških gledaliških hiš v pretekli sezoni, obogatene s predstavami – vrhunci repertoarjev gledališč iz sosednjih držav, [ … ] ki na čudovit in vznemirljiv ter umetniško relevanten način odgovarjajo na stvarnost, v katero smo potopljeni, zagotavljajo užitek gledanja in nagovarjajo občinstvo kot soavtorja gledališkega dejanja.« V letošnji selekciji prevladuje sodobno dramsko pisanje, ki ga odlikuje ustvarjalna svežina in včasih tudi provokativnost zaradi stališča »tukaj in zdaj«. »In seveda so tu še klasiki: Evripid, Molière in Pirandello iz Maribora, Reke in Splita, ki nas še enkrat spominjajo na moč velikih naslovov, njihovo nenehno obnavljajočo privlačnost in klic režiserjem, v tem primeru Frljiću, Torbici in Lozici, da v znanem odkrivajo neznano, v starem novo, da nekoč napisanemu ponudijo sodobno vizuro.«

Po vsaki predstavi so v atriju gledališča pogovori z občinstvom, ki jih vodijo dramaturginja Mira Muhoberac in igralci gledališča Gavella.

Člani žirije so Ivana Buljan Legati, Sebastijan Horvat in Damir Karakaš, ki bodo izbrali najboljšo predstavo, najboljšo režijo ter najboljšo žensko in moško vlogo. Dobitniki nagrad 32. festivala Gavelline večeri bodo znani ob zaključku, v soboto, 21. oktobra 2017.

Povezava: Več informacij o festivalu

SNG Maribor, Zagreb, Gavellini večeri, Hrvaška