SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 14. 8. 2019

Aja Kobe in poletna križarjenja po SiGledalovem Repertoarju

Dragi obiskovalci portala, to poletje se skupaj z vami potapljamo v globine SiGledalovega sklopa Repertoar, ki ga vsebinsko ureja Slovenski gledališki inštitut. Rdeča nit potapljanja so nagrajenci iztekajoče se sezone, današnji zaliv pa je igralka Aja Kobe, ki je na mednarodnem lutkovnem festivalu Zlata iskra v Kragujevcu v Srbiji prejela nagrado za vlogo v predstavi Škrt škrt kra čof v izvedbi Lutkovnega gledališča Ljubljana. Pri brskanju je lahko v pomoč iskalnik, ki omogoča tudi navzkrižne poizvedbe. Tako se pred nami razgrne kar nekaj zanimivosti o Aji Kobe.
:
:

Aja Kobe / Foto: Urška Boljkovac

Aja Kobe je diplomirala na Umetniški akademiji v Osijeku iz igralstva in lutkarstva. Je tudi plesalka in prevajalka, preizkusila se je tudi v vlogi režiserke. Vrsto let je bila zaposlena v Lutkovnem gledališču Maribor, trenutno je članica ansambla Lutkovnega gledališča Ljubljana, sodelovala pa je tudi z Mestnim gledališčem ljubljanskim, Mestnim gledališčem Ptuj in gledališčem Glej.

Jaz pred vsako novo predstavo lutko vzamem domov, da z njo doma preživim vsaj en dan. (Aja Kobe, Siol)

Največkrat je sodelovala z režiserji Ivano Djilas (štirikrat), Jeleno Sitar (štirikrat) in Branetom Vižintinom (trikrat) – z zadnjim tudi v nagrajeni predstavi.

Še več o Aji Kobe pa boste izvedeli, če pobrskate po spletni enciklopediji slovenskega gledališča in po sklopu Repertoar.

Aja Kobe

SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 20. 4. 2020
Dramski teksti na spletu
SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 28. 7. 2021
Festivali na portalu SiGledal
SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 13. 8. 2019
Helena Peršuh in poletna križarjenja po SiGledalovem Repertoarju