STA, 2. 6. 2023

Mariborski uprizoritvi Immaculata in Ne ti meni Alice (Once Again) v HNK v Varaždinu

Z uprizoritvijo Nataše Matjašec Rošker in Petje Labovića Ne ti meni Alice (Once Again) se zaključuje dvodnevno gostovanje Drame SNG Maribor v Hrvatskem narodnem kazalištu (HNK) v Varaždinu. V sredo se je začelo z uprizoritvijo Immaculata v izvedbi letošnje dobitnice Borštnikovega prstana.
:
:
Foto: Aljoša Rebolj
Foto: Aljoša Rebolj
Foto: Aljoša Rebolj
Foto: Aljoša Rebolj
Foto: Aljoša Rebolj
Foto: Aljoša Rebolj
Foto: Aljoša Rebolj
Foto: Aljoša Rebolj
Foto: Aljoša Rebolj

Uprizoritev Immaculata, ki je bila v Mariboru premierno uprizorjena septembra 2016, temelji na romanu Marijin testament, v katerem je irski pisatelj Colm Toibin humaniziral Kristusovo mater in ji podelil lastni glas.

"Dva tisoč let se piše biografija Marije, Kristusove matere; naslikana in zapisana je neštetokrat, a vsaka pokrajina njene zgodbe ima isti motiv: motiv ženske, ki je izgubila sina. Samota ob izgubi je neskončna, zgodovina izgube je nepojasnjena, njeno potovanje je potovanje po robu, kjer se vsaka misel spremeni v ostrino noža, rana pa se nikoli ne zaceli," je za gledališki list zapisala Livija Pandur, ki je po smrti režiserja Tomaža Pandurja dokončala uprizoritev.

Predstava je gostovala po Sloveniji in v tujini, med drugim v Madridu v Španiji in v Guadalajari v Mehiki ter na festivalu monodrame Solo v Moskvi. Nataša Matjašec Rošker je za svojo igro na Mittelfestu v Čedadu prejela nagrado Adelaide Ristori, zadnje odmevno gostovanje Immaculate pa je bilo aprila letos na 10. Gledališki olimpijadi na Madžarskem.

Kot izhodišče avtorskega projekta Ne ti meni Alice (Once Again), ki je bil premierno uprizorjen maja lani, so ustvarjalci zavzeli pozicijo, da je Lewis Carroll prvi in še vedno največji mojster nonsensa. Potovanje skozi znano zgodbo je po navedbah Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor zgolj abstraktno-asociativen okvir, ki razpira široka polja znotraj generacijskih približevanj in odmikanj med igralcema, ustvarjalcema in idejnima snovalcema Natašo Matjašec Rošker in Petjem Labovićem.

Prvakinja Drame SNG Maribor Nataša Matjašec Rošker je letošnja dobitnica Borštnikovega prstana. To osrednjo slovensko nagrado za igralsko ustvarjalnost ji bodo izročili na zaključni slovesnosti 18. junija v Mariboru, ko bodo podelili tudi druge festivalske nagrade.

Varaždin, Hrvaška, Brezmadežna/Immaculata, Ne ti meni Alice (Once again), HNK