STA, 4. 8. 2018

Mariborski Poletni lutkovni pristan za mlado in staro

V Mariboru se danes začenja 29. Poletni lutkovni pristan, ki ga Lutkovno gledališče Maribor (LGM) tradicionalno prireja avgusta. Izmed skoraj 100 prijavljenih predstav so na festival, ki bo trajal do 30. avgusta, uvrstili nekaj več kot 20, primernih za majhne, srednje in velike gledalce. Večina programa se bo odvijala na prostem.
:
:

Avditorij LGM / Foto: Boštjan Lah

Poletni lutkovni pristan že od svojih začetkov gosti zanimive predstave iz tujine. Po več letih prizadevanj so letos uspeli pripeljati v Maribor priznano italijansko gledališče senc Gioco Vita s predstavo Nebo za medvede, ki, kot sporočajo iz LGM, lahkotno in obzirno spregovori o občutljivih temah skozi zgodbo dveh medvedov.

Nemci se bodo predstavili s predstavo Vetrič, iz bratislavskega gledališča pa prihaja nova predstava Matije Solceta z naslovom Dedek, ki je nastala po resničnih dogodkih in govori o dragocenih trenutkih znotraj družine.

Nizozemska gibalno-lutkovna predstava Leteča krava je uvrščena v glavni skupni program še dveh mariborskih festivalov: Platforme sodobnega plesa, ki jo prireja Plesna izba Maribor, in Performe v organizaciji Mladinskega kulturnega centra (MKC) Maribor.

Iz tujine se bodo na Poletnem lutkovnem pristanu predstavili še gledališče Žilina iz Slovaške z Grdim račkom, iz Zagreba Puna kuća in iz Italije CTA Gorica s predstavo za najmlajše.

Na festivalu si je mogoče ogledati tudi predstave slovenskih, večinoma neodvisnih lutkarjev, ki vsak s svojim pristopom bogatijo domačo lutkovno sceno. Tako so letos med drugim na programu Rozinteater, Pripovedno gledališče gospodične Bazilike, Gledališče Fru-Fru iz Ljubljane, Pupilla iz Lendave in Mestno gledališče Ptuj.

"Otroška žirija bo imela težko delo, da bo mačka iz žaklja podelila najboljši predstavi," je izpostavila direktorica LGM Katarina Klančnik Kocutar.

Večina programa se bo odvijala na prostem, največ v Avditoriju LGM, ki v juliju in avgustu gosti tudi Letni kino Minoriti. Zaključek festivala bo z lutkami obarvan koncert Katalene Enci benci Katalenci, ki je enkrat že napolnil in razigral ta avditorij.

V razstavišču Minoritske cerkve bo na ogled razstava lutk, skic in ilustracij Damijana Stepančiča. Med drugim bo razkrila osnutke in modele, po katerih so nastajale lutke za predstavo Kako zorijo ježevci, ki bo prva premiera LGM v sezoni 2018/2019.

Festival zaokrožujejo ustvarjalna delavnica, likovna ustvarjalnica v sodelovanju z Umetnostno galerijo Maribor (UGM) in petdnevna delavnica za otroke z naslovom Ropotave zgodbe. Ta vabi otroke na raziskovanje zvokov predmetov, ki bodo kot lutke oživeli na produkciji konec zadnjega tedna festivala.

Kot vsako leto bo otroška žirija predstave ocenjevala z zlatimi zvezdicami in ob koncu festivala izbrala najboljšo predstavo. Ta prejme nagrado maček iz žaklja.

Vodstvo gledališča se medtem že ozira v prihodnje leto. "Za leto 2019 v Lutkovnem gledališču Maribor z veseljem napovedujemo 30. Poletni lutkovni pristan. Jubilejna izdaja bo še bogatejša, predstave pa izbrane z mislijo na bogato zgodovino festivala. Tudi v prihodnje bo Poletni lutkovni pristan dostopen ter prijazen do obiskovalcev in lutk," je povedala Klančnik Kocutarjeva.

Poletni lutkovni pristan, LGMB

Povezani dogodki