STA, 21. 12. 2011

Mariborski lutkarji s premiero Žabe Grete

V Lutkovnem gledališču Maribor za soboto napovedujejo premierno uprizoritev avtorske predstave Andreja Jusa Žaba Greta. Jus je poskrbel tudi za režijo, za scenografijo Ajda Primožič, avtorja glasbe sta Gregor Stermecki in Maja Pihler, predstavo pa bodo ob slednji uprizorili še Maksimiljan Dajčman, Elena Volpi, Metka Jurc in Anže Zevnik.
:
:
foto Boštjan Lah
foto Boštjan Lah
foto Boštjan Lah
foto Boštjan Lah
foto Boštjan Lah
foto Boštjan Lah

Zgodba po besedah Andreja Jusa pripoveduje o majhni in ošabni žabi Greti, ki ni zadovoljna s svojo rodno mlako, ker v njej "ne pride do izraza". Tako se odpravi na pot, na kateri se sooča z nevarnostmi in spoznava najrazličnejša bitja, ki včasih pomagajo njej, drugič pa ona njim.

Skozi kopico zapletov Greta najde svoje domovanje v podzemni jami. Pot pa ni samo napeta in zanimiva pustolovščina, pač pa tudi priložnost za Greto in gledalce, da spoznajo nekaj zelo koristnih resnic. Greta tako lahko najde svojo srečo samo tako, da se tudi sama spremeni, dozori in ugotovi, da mora koristiti drugim.

"Gre za skoraj eno uro dolg otroški muzikal, kar je za starostno skupino najmlajših, ki ji je namenjen, relativno dolga predstava. Vendar smo ob testnih uprizoritvah pred občinstvom opazili, da je v resnici dramaturško zelo dobro zastavljena, saj je požela veliko zanimanja tudi najmlajših," je dejal avtor predstave, ki je poleg teksta izpostavil tudi po njegovem prepričanju vrhunsko glasbo, saj ta zavzame dobršen del predstave.

Sicer pa je po Jusovih besedah glavno sporočilo predstave, da je v življenju potrebno iskati ljudi, ki so srčni in zavibrirajo z našo srčnostjo, četudi takšne srčnosti v našem okolju ne najdemo, pa jo je potrebno iskati in potem še toliko bolj ceniti, ko jo najdemo. "Tudi sami pa se moramo spremeniti v neki točki in srčnost poiskati tudi v sebi, ne le pri drugih," je še dejal Jus in dodal, da bodo druga manjša sporočila najlažje našli in razumeli otroci sami.