STA, 31. 7. 2023

V Mariboru se konec tedna začenja 34. Poletni lutkovni pristan

Lutkovno gledališče Maribor bo od sobote, 5. avgusta, do nedelje, 27. avgusta, znova gostitelj že 34. Poletnega lutkovnega pristana, ki velja za mednarodni lutkovni festival z eno najdaljših tradicij. Zasedba bo tudi letos zelo pisana, saj bodo ob slovenskih ustvarjalcih sodelovali tudi gostje iz Slovaške, Češke, Ukrajine, Nizozemske, Belgije in Hrvaške.
:
:

Foto: Arhiv LGMB

Kot je pred začetkom letošnjega dogodka povedala vodja festivala Tanja Lužar, bodo predstave tudi tokrat zelo raznolike, namenjene različnim starostnim skupinam, od najmlajših, pa do mladostnikov in odraslih.

"Predstava lutkovnega gledališča iz Reke Kam so izginile nogavičke je namenjena čisto najmlajšemu občinstvu, od enega do treh let, in je tudi edina, ki ima starostno omejitev za gledalce omejeno navzgor," je dejala Lužar.

Glavnina predstav je namenjena družinskemu občinstvu, predšolskim in šolskim otrokom ter njihovim spremljevalcem. Ob vseh lutkovnih predstavah bodo 24. avgusta v avditoriju lutkovnega gledališča pripravili tudi koncert za male in velike otroke z zasedbo Katalena.

Tudi letos so se povezali s številnimi organizacijami v mestu, zato bodo del dogodkov znova gostili na Art kampu v Mestnem parku in pred Umetnostno galerijo Maribor, letošnja novost pa je prizorišče na Mariborskem otoku, kjer bodo izvedli nekaj delavnic, v sodelovanju z Radiom Slovenija pa bodo naslednjo soboto pripravili še zvočni sprehod Čebljanje.

Po besedah Lužar bo vsaka predstava posebna in zanimiva, je pa ob tem izpostavila rezidenco skupine študentov lutkarstva s praške akademije DAMU, ki bo v treh tednih pripravila predstavo Žalostinka za bika in bikoborca, namenjeno malo starejšemu občinstvu, in jo 17. avgusta premierno uprizorila prav v Mariboru.

Ob tem bo v lutkovnem gledališču v času festivala na ogled razstava lutk in skic Damijana Stepančiča, ki jih je ta ustvaril za mariborsko lutkarsko hišo, v sosednji Minoritski cerkvi pa instalacija Kibernetična intima, ki je nastala v koprodukciji z Mladinskim kulturnim centrom (MKC) Maribor.

Večina predstav bo tudi tokrat uprizorjena v zunanjem avditoriju in dvoranah mariborskega lutkovnega gledališča, novost letošnjega leta pa je tudi ta, da bodo predstave v Mestnem parku v sklopu Art kampa namesto ob nedeljah potekale ob sobotah. Vstopnice za predstave po simbolični ceni dveh evrov so na spletu že na voljo, pri blagajni gledališča pa bodo naprodaj od torka.

Poletni lutkovni pristan v Mariboru poteka že od leta 1990 in ostaja stalnica poletnega dogajanja v mestu, ki vsako leto privabi več tisoč obiskovalcev. Od jubilejnega 30. festivala vsako leto najboljša predstava po izboru otroške žirije prejme nagrado zlata žirafa.

Poletni lutkovni pristan