STA, 26. 11. 2014

Mariborski lutkarji s premiero predstave Psiček iz megle

V mariborskem lutkovnem gledališču bodo v četrtek premierno uprizorili izvirno lutkovno predstavo Psiček iz megle, ki je nastala pod peresom Boruta Gombača in je bila izbrana na lani objavljenem natečaju omenjene hiše za izvirno lutkovno predlogo. Za režijo predstave, ki je namenjena otrokom od tretjega leta, sta poskrbela Ravil in Nataša Sultanova.
:
:
Foto: Arhiv Lutkovno gledališče Maribor
Foto: Arhiv Lutkovno gledališče Maribor
Foto: Arhiv Lutkovno gledališče Maribor
Foto: Arhiv Lutkovno gledališče Maribor
Foto: Arhiv Lutkovno gledališče Maribor
Foto: Arhiv Lutkovno gledališče Maribor

Kot je pred premiero povedal Gombač, se je sprva lotil pisanja pravljice, a mu je ves čas nekaj manjkalo. Ko je pisal enega od songov, ki je tudi uporabljen v zgodbi, se mu je zazdelo, da bi bilo najbolje vse skupaj pripraviti v obliki lutkovne predstave. "Če bom kdaj končal to pravljico, bom verjetno vse to, kar sem dognal ob nastajanju predstave, vanjo tudi vstavil," je dejal Gombač.

Glavni detajl predstave je megla in žareč semafor, ki zasveti skozi njo, iz nje pa se pojavi psiček. Vse ostalo, kar se v zgodbi dogaja, je logična posledica dogajanj, a tega Gombač pred predstavo ne želi razkrivati. Gre sicer za njegov drugi tekst, ki ga uprizarjajo mariborski lutkarji, pred tem je v tej hiši nastala predstava Rojstni dan.

Komisija, ki je predstavo izbrala na natečaju, je v utemeljitvi zapisala, da gre za preprosto, skorajda glasbeno pravljico, miniaturo o nenavadnem pripetljaju v mestnem vrvežu. Psiček iz megle bo pozimi s pisanimi barvami križišč osvetlil sivino, pri tem pa se gledalec lahko vpraša, kaj je pomembneje imeti - moč, denar, položaj ali modrost, morda pa le občutljivost in pogum za sanje.

Režiser Sultanov je povedal, da so se ob pripravah na predstavo skušali dosledno držati besedila, nekaj manjših sprememb pa so naredili v sodelovanju z avtorjem, ki je bil pri tem zelo fleksibilen. Delal je z odlično ekipo lutkarjev, zato verjame, da bo predstava občinstvo navdušila.

Predstava je nastala v koprodukciji z Zavodom Bufeto, štiričlansko igralsko zasedbo pa sestavljajo Maksimiljan Dajčman, Aja Kobe, Tilen Kožamelj in Anže Zevnik. Za likovno podobo, video in animacijo sta poskrbela Barbara Bulatović in Matej Sajko Modrinjak, glasbo je spisal Davor Herceg.