STA, 15. 5. 2019

Mariborska Opera z novo postavitvijo Fausta

V Slovenskem narodnem gledališču Maribor bodo v petek, 17. 5., premierno uprizorili opero Charlesa Gounoda Faust pod taktirko Gianluce Martinenghija in v režiji Piera Francesca Maestrinija. "Faust je večna zgodba o iskanju trenutka, resnice, večne mladosti. Gre za vprašanja, ki so aktualna vedno bila in vedno bodo," je poudarila sopranistka Sabina Cvilak.

Foto: Arhiv SNG Maribor

Francoski skladatelj Charles Gounod, ki ni skrival svoje fasciniranosti nad srednjeveško cerkveno mistiko, je s svojo glasbeno upodobitvijo Fausta po motivih tragedije Johanna Wolfganga Goetheja dosegel velik mednarodni uspeh in umetniški vrhunec, ki ga bo po navedbah SNG Maribor mogoče v vsej bleščeči spektakularnosti doživeti v novi mariborski postavitvi.

Italijanski režiser Pier Francesco Maestrini je v Mariboru postavil na oder že več oper, med drugim Verdijevo Aido ter Rossinijevo Italijanko v Alžiru. Pri slednji je z njim sodeloval tudi Gianluca Martinenghi, ki je mariborskemu občinstvu prav tako že dobro znan.

Scenografijo in oblikovanje videa podpisuje Juan Guillermo Nova, kostumografijo Luca Dall'Alpi, oblikovalec luči je Jean Paul Carradori. Zborovodkinja je Zsuzsa Budavari Novak, koreografija pa je delo Gaja Žmavca.

V naslovni vlogi bosta nastopila Martin Sušnik in Tatsuya Kashi, v vlogi Mefista Peter Martinčič. Podeželsko dekle Marguerite bosta upodobili Sabina Cvilak in Andreja Zakonjšek Krt, Valentina bo odpel Jaka Mihelač, Siebel bo Jadranka Juras, Marta bo Dada Kladenik, Wagner pa Marko Mandir.

Gounodev Faust, katerega praizvedba je bila marca 1859 v Parizu, sodi med najbolj priljubljena dela francoske operne literature nasploh. "Svojo popularnost dolguje predvsem spevnim melodijam v arijah in recitativom. Med vrhunce opere sodijo nedvomno tudi zborovski prizori, ki prispevajo k večji dinamiki opere, veliko priljubljenost pa uživata tudi valček v drugem dejanju ter sedemstavčni baletni 'venček' Valpurgine noči," izpostavlja muzikologinja Manica Špendal.

Opera Faust po njenih navedbah posrečeno združuje značilnosti tako lirične, komične opere kakor tudi velike opere. V Mariboru so jo prvič uprizorili 14. marca 1905 v nemškem Mestnem gledališču, v slovenskem Narodnem gledališču v Mariboru pa decembra 1922, torej v času med obema svetovnima vojnama. Zadnjič in petič po drugi svetovni vojni so v Mariboru uprizorili Fausta v sezoni 2006/2007 v režiji Alessia Pizzecha.

SNG Maribor, Faust

Povezani dogodki