SNG Maribor, 25. 4. 2011

Nagrada predstavi Janko in Metka

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor v koprodukciji z Mini teatrom Ljubljana je za scenografijo Sanje Jurca Avci na Mednarodnem otroškem gledališkem festivalu Pozorište Zvezdarište v Beogradu prejela nagrado za najboljšo scenografijo v predstavi Janko in Metka.
:
:

foto Damjan Švarc

Uspešnico v režiji Roberta Waltla, ki je bila v soboto, 9. aprila 2011, v SNG Maribor odigrana že petdesetič, je napisal Andrej Rozman Roza. V predstavi igrajo Nejc Ropret, Mirjana Šajinović, Milada Kalezić, Bojan Maroševič in Irena Varga.

Mednarodno uveljavljeni beograjski otroški festival Pozorište Zvezdarište je letos med 15. in 21. aprilom potekal že devetič. Občinstvo si je lahko ogledalo 17 predstav iz Srbije, Hrvaške, Madžarske, Italije, Črne gore in Slovenije.

Janko in Metka v gledališkem besedilu za otroke Andreja Rozmana Roze sta vedoželjna in spretna otroka, ki z dobrim, a neodločnim očetom ter zlobno mačeho živita v hišici na robu velikega gozda. Mačeha nekega dne sklene, da doma ni dovolj hrane za vse in se odloči, da bo otroka pustila v gozdu. Družina se odpravi nabirat gobe, ampak oče in mačeha se »izgubita«. Iznajdljiva Janko in Metka najdeta pot do doma s pomočjo kamenčkov, ki sta jih puščala za seboj. Naslednjič se mačeha odloči, da bo družina odšla po drva globoko v gozd. Tokrat otroka za seboj puščata drobtinice kruha, ki pa jih pozobajo lačne ptice. In tako se Janko in Metka izgubita. Po treh dneh tavanja po gozdu prideta do čudovite hišice iz sladkarij. Ali sta rešena? Nista. Nenavadna teta Žeralda, ki živi v sladki hišici, ima z njima posebne načrte.

Sodobno interpretacijo znamenite Grimmove pravljice je režiral Robert Waltl, igralec, režiser, lutkar in umetniški vodja Mini teatra Ljubljana, ki neguje umetniško gledališče za otroke in mlade na najvišji ravni. Waltl je za svoje delo prejel številne nagrade doma in v tujini. Scenografinja je Sanja Jurca Avci, kostumografinja Ana Savić Gecan, skladatelj Slavko Avsenik ml., oblikovalec svetlobe Franci Rampre, lektor Janez Bostič, oblikovalka maske Mirjana Djordjević.

Mini teater je pri Andreju Rozmanu Rozi naročil besedilo v želji, da bi spodbudil pisanje sodobne slovenske dramatike za otroke. Naslov je enak, tudi zgodba je enaka, enaki so junaki, vendar pa je kljub temu v naši predstavi vse drugače. Tu je zlobna mačeha, pa oče, dober kakor kruh, vendar medel in neodločen kakor teslo. Tu sta Janko in Metka, vedoželjna in spretna. Tu je prijazna teta Žeralda, ki hoče iz Janka narediti slastno pečenko. Skratka, zabavna predstava za vse generacije.

SNG Maribor, Mini teater, Pozorište Zvezdarište

Povezani dogodki