SLOGI, 1. 6. 2018

Livija Pandur, Aljoša Ternovšek in Ivan Peternelj gostje pogovornega večera Moj gledališki rokopis

Slovenski gledališki inštitut (SLOGI) in Združenje dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS) v torek, 5. junija 2018 ob 18. uri v dvorani Slovenskega gledališkega inštituta (1. nadstropje, Mestni trg 17, Ljubljana) organizirata pogovorni večer Moj gledališki rokopis.

Ivan Peternelj / Foto: Luka Kaše, SMG

Gostje dramske igralke in pisateljice Drage Potočnjak bodo letošnji lavreati, prejemniki strokovne in stanovske nagrade ZDUS: Livija Pandur, Aljoša Ternovšek in Ivan Peternelj.

Livija Pandur je prejemnica »Velikega bršljanovega venca«, priznanja ZDUS za življenjsko delo, in sicer za vsestransko gledališko ustvarjanje s poudarkom na dramaturgiji. V utemeljitvi priznanja so med drugim zapisali: "... Livija Pandur je dramaturginja, snovalka, premišljevalka, ohranjevalka in vsestranska gledališka ustvarjalka, ki je s svojim delom neizbrisno zaznamovala slovensko in širšo gledališko pokrajino."

Aljoša Ternovšek je prejel priznanje ZDUS za igralske dosežke za leto 2017, v utemeljitvi pa so med drugim zapisali: "... Aljoša Ternovšek s svežino in odprtostjo do novih trendov, konceptov in projektov oblikuje tako komične kot kompleksno zastavljene karakterne psihološke vloge, najraje in najbolje pa se znajde v angažiranih avtorskih projektih, ki od njega zahtevajo vsestranski avtorski angažma... "

Ivan Peternelj je prejemnik »Bršljanovega venca«, priznanja ZDUS za umetniške dosežke na gledališkem področju za leto 2017, ob podelitvi je žirija zapisala:  "... V ustvarjalnem opusu Ivana Peternelja pomembno vlogo zavzemajo pretanjeni avtorski projekti, v katerih goji lastni gledališki svet, ki ga odlikujejo poetičnost, avtorska avtentičnost in nestandardni občutek za lepoto."

SLOGI

Slovenski gledališki inštitut je bil ustanovljen 28. februarja 2014 in je pravni naslednik Slovenskega gledališkega muzeja, ustanovljenega 29. novembra 1952. Oddelki muzeja se ukvarjajo z zbiranjem, hrambo, dokumentiranjem, raziskovanjem, strokovno obdelavo in predstavljanjem raznovrstnega gradiva, ki je pomembno za zgodovino slovenskega gledališča in uprizoritvenih umetnosti v širšem smislu.

Povezava: Vse novice v rubriki Dejavnosti gledališkega inštituta


Slovenski gledališki inštitut
Mestni trg  17, 1000 Ljubljana
Elektronski naslov: slogi@slogi.si
Tel: 01 241 58 00 / Faks: 01 241 58 16