Katarina Klančnik Kocutar, 12. 12. 2013

Maček kot skušnjavec

Lutkovno gledališče Maribor, Tamara Kučinović MAČEK Z VREČO OPOTEČO, režija Tamara Kučinović, premiera 12. december 2013.
:
:
Foto: Boštjan Lah
Foto: Boštjan Lah
Foto: Boštjan Lah

Svet se je že v davnih časih razplastil na bogato in revno stran. Nekateri so imeli več in drugi manj. Tako sta revščina in bogastvo našla svoje mesto tudi v literaturi in na odru. Na prvi pogled se zdi, da je morda v delih, namenjenih otrokom, manj motivov, ki imajo opraviti z blagostanjem ali pomanjkanjem. A v resnici v večini pravljic junaki ob sreči in ljubezni iščejo tudi bogastvo.

Premagujejo ovire, se bojujejo z zmaji, rešujejo uganke in se, s pogumom ali z zvitostjo, znajdejo v srečnih koncih, bogati, s kraljično ali princem … in morda živijo še danes, če že niso umrli. V pravljicah najdemo lonce, v katerih brez konca vrejo okusne jedi, mizice, zvrhane jedače in pijače, ki se kar same pogrnejo, vreče polne zlata, čudežne osle, zlate ptice … Otroško in mladinsko literaturo pogosto zaznamujeta tudi revščina in pomanjkanje: Deklica z vžigalicami Hansa Christiana Andersena, dela Charlesa Dickensa, Bevkov Lukec in njegov škorec, Kukavičji Mihec Pavleta Zidarja ...

V časih splošne blaginje se ta vprašanja umaknejo v ozadje. Vendar ni naključje, da se v obdobju naraščajoče revščine in čedalje izrazitejšega prepada med bogatimi in revnimi pojavijo dela, ki brezkompromisno odsevajo čas in se ne bojijo govoriti o manj rožnatih temah.

Maček z vrečo opotečo omenjenih tem ne potiska v ospredje na silo in na pamet, pač pa jih postavlja v zgodbo, ki je polna nenavadnih situacij in na trenutke morda tudi črnega humorja. Deklica iz svojega skromnega doma opazuje sosede, ki posedajo na angleški travici, njihove pudlice in otroke ob obilno pogrnjeni mizi. Močno si želi, da bi tudi njihova družina bila takšna. Z bratom sta sama doma in nenadoma se v zgodbi pojavi Maček, ki ponuja uresničitev želja. A vse ima svojo ceno: za novo je treba izbrisati staro, četudi gre za srečne trenutke in ljubeče odnose. Ves čas se – kot glas modrosti in nostalgije – vmešava hrček Vanja. Maček kot skušnjavec ali trgovski potnik, kot mu pravi avtorica, in hrček kot modrec vlečeta vsak na svojo stran in merita moči. Tako imamo tudi gledalci vsak dan možnost izbirati med navidezno srečo, ki nam jo ponujajo trgovci, in med iskrenimi medčloveškimi odnosi ter trenutki v življenju, ki jih ni moč kupiti z denarjem.


Iz gledališkega lista uprizoritve

Povezava: Gledališki list uprizoritve (PDF / 1040 Kb)

LGMB

Povezani dogodki

Katarina Klančnik Kocutar in Mojca Redjko, 3. 12. 2010
Iz gledališkega lista in o predstavi
Katarina Klančnik Kocutar, 1. 12. 2017
Katarina Klančnik Kocutar bere sodobno slovensko dramo