STA, 14. 10. 2021

Luka Savić s svetlobnim kipom na festivalu Light Night Leeds

Slovenski umetnik Luka Savić se s svetlobnim kipom Kot v nebesih, tako na zemlji, ki ga je ustvaril za Svetlobno gverilo, danes in v petek predstavlja na Light Night Leeds. Ta veja za največji letni dogodek, posvečen umetnosti in svetlobi v Veliki Britaniji, piše v sporočilu za javnost Strip Core/Foruma Ljubljana.

Foto: Pixabay

Savić pri svojem delu pogosto reinterpretira oziroma komentira dela drugih umetnikov in se po navdih za svoje ustvarjanje zateka v zgodovino umetnosti. Pri kipu Kot v nebesih, tako na zemlji si je za referenco izbral Marka Pogačnika, slovenskega neoavantgardista, ki se je v kasnejši fazi posvetil raziskovanju ezoteričnih, kozmoloških principov v umetnosti.

"Projekt zaznamuje prečenje meja med vidnim in nevidnim, materialnim in duhovnim, nenazadnje pa tudi med različnimi epizodami iz zgodovine umetnosti. Sam motiv stiska rok lahko v tem kontekstu razumemo tudi kot dejanje harmonije, pomenljivo gesto, ki združuje nebo in zemljo," piše na spletni strani Svetlobne gverile, za katero je Savić kip tudi ustvaril.

V sklopu festivala, ki se je leta 2019 ukvarjal s temo meje, je bil Savićev kip postavljen na eno izmed energijskih točk, ki jih je v Ljubljani pred leti markiral Pogačnik.

Svetlobni kip, ki bo danes in v petek na ogled na ulicah britanskega Leedsa v sklopu festivala Light Night Leeds, je bil lani uvrščen tudi v program svetlobnega festivala v litovski Vilni ter na makedonski festival Skopje Light Art District.

Luka Savić (1990) je obiskoval Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo Ljubljana, izobraževanje je nadaljeval na Akademiji za vizualne umetnosti AVA, kasneje je diplomiral tudi iz filozofije. Med letoma 2010 in 2017 je deloval kot asistent Mirana Moharja, za tem pa postal partner Arhiva David Gothard, v sklopu katerega je organiziral več dogodkov. Svoje delo je med drugim predstavil v sklopu rezidence Mahler and LeWitt Studios v mestu Spoleto v Italiji, na Arte Fiera Polis - BBQ Show v Bologni in na samostojni razstavi v galeriji Društva likovnih umetnikov Ljubljana.

Light Night Leeds, Luka Savić