SNG Maribor, 23. 4. 2019

Lov na čarovnice v režiji Janusza Kice v SNG Maribor

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 26. aprila 2019, v Stari dvorani premierno uprizorila dramo Arthurja Millerja Lov na čarovnice v režiji Janusza Kice.
:
:

Foto: Damijan Švarc

Arthur Miller (1915–2005) velja za enega največjih dramatikov, ki je s pronicljivim posluhom obravnaval sodobnega človeka in njegovo bitko med sanjami in realnostjo, Lov na čarovnice (The Crucible) pa še danes sodi med najpogosteje uprizarjana dela iz moderne ameriške dramatike.

Zgodba drame temelji na resničnih dogodkih, ki so se pripetili leta 1692 v Salemu, ko so evangeličanski puritanci oziroma krščanski fanatiki 20 žensk in moških obtožili čarovništva ter jih obesili.

»Čeprav je okolje Millerjevega Lova na čarovnice zgodovinsko, zgodba učinkuje izrazito sodobno, saj razkriva univerzalne mehanizme delovanja 'montiranih političnih procesov' in učinkovanje ideološkega (verskega, političnega …) fanatizma. Družbene razmere so danes sicer bistveno drugačne, kot so bile v času krščanskega preganjana čarovnic oziroma leta 1953, ko je drama nastala, vendar pa so osnovni vedenjski vzorci ostali isti. Arthur Miller je večni klasik, ki izreka občo veljavno resnico o tem, kako se družba navzven sicer spreminja, navznoter (po svojih temeljnih mehanizmih) pa ne, ker je takšna pač človeška narava,« v dramaturški razčlembi piše Vili Ravnjak.

Millerjeva drama je natančen psihogram oziroma sociogram družbe, ki zabrede v popolno kolektivno paranojo in histerijo, kar posledično privede do popolnega razkroja skupnosti in »vojne vseh proti vsem«. Nenadoma nihče več nikomur ne zaupa. Vsi vsakogar sumijo in so osumljeni od vseh. Tako nastane odprt prostor za medsebojna maščevanja in osebna okoriščanja.

Dramo režira Janusz Kica, mednarodno delujoči režiser po rodu s Poljske, ki je že skoraj petindvajset let tesno povezan z mnogimi vrhunskimi umetniškimi dosežki mariborske Drame. Prevajalka je Alenka Klabus Vesel, dramaturg Vili Ravnjak, scenograf Marko Japelj, kostumografinja Doris Kristić, lektorica Mojca Marič, skladatelj Arturo Annecchino, korepetitorka Zsuzsa Budavari Novak.

Igrajo Kristijan Ostanek, Davor Herga, Branko Jordan, Vladimir Vlaškalić, Miloš Battelino, Nejc Ropret, Aleš Valič k. g., Eva Kraš, Mateja Pucko, Ana Urbanc, Liza Marijina, Minca Lorenci, Lea Cok k. g., Eva Stražar k. g., Doroteja Nadrah k. g. in Vesna Kuzmić k. g.

Janusz Kica, SNG Maribor, Lov na čarovnice

Povezani dogodki

Drama SNG Maribor, 12. 2. 2010
Od blizu na Sarajevski zimi
SNG Maribor, 14. 5. 2015
Nočni portir v INK Pula