STA, 17. 3. 2011

Ljubljanska Drama na gostovanja, v hiši prostor za tuje produkcije

SNG Drama Ljubljana načrtuje številna gostovanja doma in v tujini. S predstavama Platonov in Ko sem bil mrtev bo gostovala v Srbiji, Platonov bo na sporedu na festivalu v ruskem Melihovem, Ko sem bil mrtev pa na romunskem festivalu v Sibiuju. Obenem bo hiša gostila tuje produkcije. Kot prvi bo nastopil koroški Teatr Trotamora z Zalo.
:
:

Platonov / foto Peter Uhan
Konec marca se ansambel ljubljanske Drame odpravlja v Srbijo, kjer bo v zelo kratkem času gostoval v več gledališčih, je na novinarski konferenci dejal ravnatelj Drame Ivo Ban. V ponedeljek, 28. marca, bodo v madžarskem gledališču v Novem Sadu uprizorili predstavo Ernsta Lubitscha Ko sem bil mrtev v režiji Diega de Bree, dan pozneje pa bodo v Srbskem narodnem gledališču Novi Sad uprizoril Platonova Antona Pavloviča Čehova v režiji Vita Tauferja. Predstavi bosta na ogled še v Jugoslovanskem dramskem gledališču Beograd. Gledališči bosta kasneje vrnili obisk v Ljubljani.

S predstavo Platonov se bo Drama predstavila 21. maja v Državnem literarno-spominskem muzeju oz. v parku Antona Pavloviča Čehova, kjer bo potekal 12. mednarodni gledališki festival Pomlad v Melihovem. Po zagotovilih organizatorjev bo predstava, kot je poudaril Ban, predstavljala sam vrh festivala, bo pa tudi edina uprizoritev, ki ne bo odigrana na posestvu Melihovo, pač pa v deset kilometrov oddaljenem kraju Čehov. Na posestvu namreč nimajo odrskih vlekov, za predstavo pa jih potrebujejo kar 21, je pojasnil Ban.

Drama je konec maja povabljena tudi na mednarodni gledališki festival v Sibiuju (Sibiu International Theatre Festival), ki velja za tretjega največjega na svetu. Uprizorili bodo predstavo Ko sem bil mrtev, ki je, tako Ban, zelo primerna za gostovanja na tujem, saj je v drami po Lubitschevem nemem filmu treba prevesti le kakšnih šest stavkov.

Med gostujočimi predstavami v ljubljanski Drami so posebej opozorili na predstavo Zala avtorjev Haralda Schwingerja in Simone Schönett, ki ju je navdihnila Miklova Zala Jakoba Sketa. Schönettova je dejala, da pri priredbi besedila nista bila obremenjena z mitom o Miklovi Zali, saj ta v nemškem govornem prostoru ni znan. Zato sta lahko tekst rekonstruirala v aktualno pripoved, v kateri sta izpostavila vprašanja narodne identitete.

Režiser Marjan Štikar je dejal, da s predstavo na svoj način obeležujejo 90-letnico plebiscita na Koroškem. Sodeč po odzivih občinstva, so presegli regionalno raven, saj so nagovorili tudi nemško govoreče občinstvo, je poudaril režiser gledališča Teatr Trotamora iz Šentjakoba v Rožu. Gledališče že 15 let deluje na meji med ljubiteljskim in profesionalnim teatrom.

Na velikem odru bodo poleg koroškega teatra, ki bo na ogled 19. marca, v tem mesecu gostili še Slovaško narodno gledališče z dramo Čehova Ivanov, v aprilu SLG Celje s predstavo Cesarjeva nova oblačila Milana Jesiha, v maju pa Novosadsko gledališče s Shakespearovim Senom kresne noči ter Dramo SNG Maribor s Shakespearovo predstavo Kar hočete.

V Mali drami se bodo konec marca predstavili mariborsko predmetno gledališče Moment s predstavo Dejanje brez besed, Kolektiv Narobov s performansom De.Kons in SNG Nova Gorica z Jesihovimi Grenkimi sadeži pravice. Ban je poudaril, da želijo prostor ponuditi tudi neprofesionalnim gledališčem, saj meni, da mora biti edino merilo pri selekciji kakovost predstave.

Konec marca bodo pripravili tudi literarni večer s Poldetom Bibičem ob njegovem delu Spominjarije. V začetku aprila pa bo Mala drama gostila še ptujsko gledališče z monodramo Gajaš, arestant in predstavo Picasso.