STA, 16. 9. 2016

LGL v novo sezono s koprodukcijsko predstavo Vihar

Na Šentjakobskem odru bodo drevi premierno uprizorili dramsko predstavo Vihar Williama Shakespeara, ki je nastala v koprodukciji Lutkovnega gledališča Ljubljana (LGL) in Gledališča Koper. Pod režijo predstave, ki sloni na Shakespearovi poetični drami v prevodu Otona Župančiča, se podpisuje Jaka Ivanc. Predstava bo uvedla novo sezono LGL.
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž

Vihar (The Tempest) iz leta 1611 je zadnja in najkrajša Shakespearova drama, ki velja za eno njegovih najbolj poetičnih besedil, saj združuje prvine tragedije, romantične komedije in pravljičnosti, so zapisali v LGL.

Drama ponuja preprosto zgodbo, polno nenavadnih doživljajev in preobratov, ki pa je v vsebinskem in tematskem pogledu tako bogata, da jo je možno interpretirati na različne načine. Shakespeare je v njej poudaril motiv oblastiželjnosti in zla, predvsem pa sprave. Nasprotniki morajo najprej spoznati svoje napake, jih obžalovati in se odločiti za novo, drugačno življenje.

Prizorišče drame je osamljen in neobljuden otok, kamor sta se po brodolomu pred 12 leti zatekla zakoniti milanski vojvoda Prospero in njegova zdaj odraščajoča hči Miranda. Oba sta bila namreč pregnana iz Milana, ker je Prosperov lakomni brat prevzel oblast in kneževino dal neapeljskemu kralju, ki prav zdaj s sinom, bratom in samooklicanim vojvodo ter spremstvom pluje mimo otoka.

Prospero, ki ima magično moč, s pomočjo zračnega duha Ariela "uprizori" vihar, tako da se vsi njegovi nekdanji nasprotniki z ladje znajdejo na njegovem otoku. Tu so se brodolomci prisiljeni srečati s Prosperom, obračunati s povzpetniškimi nameni, izdajstvi in preteklostjo. Igra ima srečen konec - sin neapeljskega kralja se zaljubi v Mirando, Prospero blagoslovi njuno ljubezen in nekdanjim nasprotnikom oprosti zle namene. Nato vsi skupaj z ladjo odplujejo nazaj proti Italiji.

V predstavi igrajo Nataša Tič Ralijan, Lena Hribar, Brane Vižintin, Jure Kopušar, Ilija Ota, Gorazd Žilavec in Samo Jeranko.

Scenografa sta Jaka Ivanc in Milan Percan, kostumograf Sebastian Nared, avtor glasbe Davor Herceg.

Predstava na oder obeh gledališč prihaja ob 400. obletnici Shakespearove smrti, so še zapisali v LGL.

Povezani dogodki