STA, 19. 6. 2021

LGL s predstavo Nasvidenje na gostovanju na Češkem

Lutkovno gledališče Ljubljana se je po dolgem obdobju zaprtja gledališč po Evropi prvič odpravilo na gostovanje. S predstavo Nasvidenje režiserke Jasne Vastl so se udeležili mednarodnega gledališkega festivala evropskih regij Divadlo Drak v češkem mestu Hradec Kralove.
:
:
Foto: Jana Jocif
Foto: Jana Jocif
Foto: Jana Jocif
Foto: Jana Jocif

Kot so poudarili v LGL, je festival Divadlo Drak, ki letos poteka med 18. in 25. junijem, eden najpomembnejših čeških gledaliških festivalov z dolgoletno tradicijo, na katerem se predstavlja domača in tuja gledališka produkcija.

Predstava Nasvidenje, ki je nastala po priljubljeni slikanici švedskega pisatelja Ulfa Nilssona, je premiero doživela leta 2019. Poetična lutkovna miniaturka gledalca skozi otroško perspektivno nežno zaziblje v zgodbo, "s katero nam subtilno pokaže, da je smrt naravni del življenja", so zapisali v gledališču.

Predstava ponuja "ganljivo zgodbo o minevanju in slovesu, hkrati pa je tudi zgodba o življenju, ko si dovolimo iti do konca sveta", so še zapisali v gledališču o predstavi. V njej igra Brane Vižintin, glas dečku pa posoja Lev Jocić k. g. Soustvarjalec uprizoritvene zasnove je bil Vižintin, dramaturginja Ajda Rooss, avtorica glasbe pa Polona Janežič.

Predstava je bila na ogled v petek, je razvidno iz festivalskega programa.

Nasvidenje, Divadlo Drak, Jasna Vastl, LGL, Češka