STA, 30. 6. 2016

Lutkovno gledališče Maribor v novo sezono z novim vodstvom

Lutkovnemu gledališču Maribor (LGM) se obeta novo vodstvo, saj se dosedanja direktorica Mojca Redjko ni prijavila za razpis za direktorsko mesto. "Razlogov je več, prevladujejo osebni," je povedala. Novo ime na čelu zavoda bo znano predvidoma jeseni, zato je repertoar za prihajajočo sezono izbrala še Redjkova.
:
:

Foto: Arhiv LGMB

Redjkova je vodenje LGM prevzela oktobra 2009, tik preden se je gledališče preselilo v prenovljeni minoritski samostan na Lentu. Petletni direktorski mandat je zaključila konec leta 2014 in ponovno kandidirala, a kljub temu, da ni bilo glasnih kritik na račun njenega dela ter da so jo podpirali tako zaposleni v gledališču kot svet zavoda, ni dobila dovolj politične podpore.

Trenutno teče že tretji razpis za direktorja LGM, medtem pa so Redjkovi že dvakrat podaljšali mandat kot vršilki dolžnosti direktorice. "Na razpis so prijavljeni štirje kandidati. Trenutno je razpis v fazi pridobivanja mnenj, saj po odloku o ustanovitvi lutkovnega gledališča predhodno podajo mnenje o kandidatih svet zavoda ter strokovni oz. programski svet," so pojasnili na mariborski občini. Ti naj bi odločitev podali še ta teden, mestni svet pa bo novega direktorja potrjeval najverjetneje septembra.

Po neuradnih navedbah so kandidati Aleš Novak, Blaž Rafolt, Miha Horvat in Katarina Klančnik-Kocutar, pri čemer naj bi imela največ možnosti za izbor prav slednja. LGM je vodila že med leti 1999 in 2004 in je tam še vedno zaposlena.

Redjkova meni, da lutkovno gledališče zapušča v dobrem stanju. "V zadnjih letih so ga sicer izčrpali varčevalni ukrepi zakona o uravnoteženju javnih financ, dodatno še uvajanje novih prizorišč brez ustrezne finančne podpore za programsko delovanje, a osnovna dejavnost - lutkovna produkcija - ostaja na zavidljivem profesionalnem nivoju," pravi.

"V primerjavi z letom 2009, ko sem začela z delom v gledališču, je sedaj obseg finančnega toka podvojen, prav tako je podvojen obseg programa, pri čemer je ohranjen prvotni tretjinski delež gostovanj po Sloveniji in tujini, zaposlenih je 11 delavcev več, skupno 26, gledališče je prejelo 41 pomembnih narodnih in mednarodnih nagrad, izvaja visoko profesionalen repertoarni program, dopolnjen z veliko količino strokovno zasnovanih spremljevalnih kulturnovzgojnih vsebin, povezuje se in mreži, ob tem pa zagotavlja najširšo dostopnost," je navedla.

Pred odhodom je izbrala tudi repertoar za prihajajočo sezono. "Potrebno je imeti pravi ključ, pravi prihodnja sezona. Tak, ki odpira vrata do sreče. Srečen pa je dejavni posameznik, ki na poti razvoja ne teži k bližnjicam, temveč radovedno raziskuje in se sooča z neznanim," je povedala Redjkova.

Nova sezona bo po njenih besedah predstavila širok spekter možnosti gledališča animiranih form, med uprizoritvenimi predlogami pa prevladujejo slikanice avtorjev Marijane Jelić, Manice K. Musil, Barbare Simoniti in Maje Kastelic plus klasična mladinska kratka zgodba Charlesa Dickensa in avtorsko besedilo Nebojše Pop Tasića. Med režiserji se pojavlja samo eno novo ime, in sicer Nizozemec Jack Timmermans, ostali pa so sodelavci LGM iz preteklih sezon: Svetlana Patafta, Silvan Omerzu, Miha Golob, Marko Bulc in Jelena Sitar Cvetko.

V gledališki sezoni 2016/2017 je na programu LGM šest novih uprizoritev, vse so namenjene mladim gledalcem, in sicer Coprnica Dragica, Sanje o zvezdi, Pobalinska pujsa, Andrej Nespanec, Svetloba ter Deček in hiša.