STA, 26. 4. 2023

Letošnja nagrada Axela Cortija pisatelju Petru Turriniju

Avstrijski dramatik, znan po družbenokritičnih in predvsem v zgodnjih delih provokativnih ljudskih igrah, Peter Turrini, bo prejel nagrado Axel Corti za leto 2023. Prejel jo bo za družbenopolitično angažiranost in vedno kritičen pogled na avstrijsko državo. Nagrado mu bodo podelili 29. junija na Dunaju.
:
:

Foto: Pixabay

V svoji utemeljitvi je žirija med drugim še zapisala, da Turrini velja za "posebnega in še posebej izjemnega pisatelja in scenarista našega časa".

Kot so še zapisali, je "njegova Alpska saga", gre za televizijsko dramo v šestih delih Petra Turrinija in Wilhelma Pevnyja, "oblikovala zgodovinsko podobo več generacij in se osredotočila na družbenozgodovinski razvoj Avstrije".

Nagrado Axel Corti podeljuje Avstrijska konferenca za izobraževanje odraslih (KEBÖ).

Turrini je napisal na desetine dram, knjig, libretov, radijskih iger in scenarijev. Zaslovel je s svojo prvo predstavo Rozznjogd, ki je bila premierno uprizorjena leta 1971 v Volkstheatru na Dunaju. Njegova dela so prevedena v več kot 30 jezikov, njegove igre pa igrajo po vsem svetu, je poročala avstrijska televizija ORF.

V slovenščini so glede na Cobiss na voljo številne drame, med drugim Alpski žar, Finžgar v seksšopu: Po gledališki igri Willarda Manusa Love boutique, Krčmarica, Ta nori dan: prosto po Beaumarchaisu in Meščani, ter med drugim pesniški zbirki V imenu ljubezni in Nekaj korakov nazaj.

Peter Turrini se je rodil 26. septembra 1944 na avstrijskem Koroškem.

Peter Turrini, Dunaj, nagrada Alexa Cortija, Avstrija