STA, 15. 9. 2022

Mileni Zupančič Badjurova nagrada za življenjsko delo

Igralka Milena Zupančič je letošnja prejemnica nagrade Metoda Badjure za življenjsko delo na področju filmske ustvarjalnosti. Nagrado bodo po tradiciji podelili na Festivalu slovenskega filma Portorož, ki bo v 25. izdaji potekal med 25. in 30. oktobrom.

Foto: Tamino Petelinšek / STA

Nagrajenko je izbrala strokovna komisija v sestavi Jelka Stergel, Polona Juh, Viva Videnović, Dušan Milavec in Boris Petkovič kot predsednik.

Kot piše v utemeljitvi, se je igralka z impozantnim gledališkim opusom na področju filma v kolektivno zavest vpisala z vlogama Presečnikove Mete v Cvetju v jeseni (1973) in Žašlerce v Vdovstvu Karoline Žašler (1976) v režiji Matjaža Klopčiča.

"Vendar bi bilo krivično, če bi omenjali zgolj najbolj prepoznavne igralske stvaritve Milene Zupančič. V več kot petih desetletjih nastopov na filmskem platnu in televizijskem zaslonu je ustvarila več kot 80 vlog, sodelovala je z največjimi avtorskimi imeni z območja nekdanje Jugoslavije. V svojih igralskih stvaritvah je prestopala meje ustaljene filmske igre," še piše v utemeljitvi.

Dobitnico je predlagalo Društvo slovenskih avdiovizualnih igralcev. V imenu društva je Brane Završan zapisal: "Kompleksna osebnost Milene Zupančič se vedno kristalizira v mnogoteri pojavnosti vrhunske igralke v razponu vlog, ki segajo od 'ideala čistega, v ljubezenskem prebujenju zgorelega dekleta' preko socialno zavržene uporne ženske, spet družbeno kritične, eksperimentalno novovalovske, pa prepričljive zgodovinske junakinje, komedijsko dovršene stvaritve, od satire do romantične komedije, spet tragičnih žensk z vsem čutenjem usode, pa vse do senzualnih, čutnih in fatalnih žensk."

Kot je še dodal Završan, Milena Zupančič vedno uprizarja žensko v njeni večplastnosti, do protislovnosti, v okviru naravnosti in prepričljivosti ekspresije, kar "virtuozno podredi sporočilnosti celotnega filma" ter svojo igro "nenehno nadgrajuje skupaj s celotnim razvojem sodobne filmske umetnosti".

Nagrado bodo podelili 25. oktobra na slovesnosti ob odprtju festivala v Avditoriju Portorož, so sporočili s festivala.

Milena Zupančič je ena najbolj prepoznavnih osebnosti sodobnega slovenskega filmskega in televizijskega prostora in ena od zvezd nekdanje skupne države, jugoslovanskega gledališča in filma. Bila je članica Mestnega gledališča ljubljanskega, SNG Drama Ljubljana in Slovenskega mladinskega gledališča, nekaj časa tudi svobodna umetnica.

Gostovala je v domala vseh slovenskih poklicnih gledališčih, v gledaliških hišah na ozemlju nekdanje Jugoslavije in tudi pri neodvisnih produkcijah. Za svoje igralsko udejstvovanje na filmu in televiziji je osvojila številne nagrade. Je tudi prejemnica Borštnikovega prstana, Prešernove nagrade in zlatega reda za zasluge.

Milena Zupančič, Badjurova nagrada