STA / Jasmina Vodeb Baša, 29. 12. 2020

Leto 2020: Smrti pomembnejših slovenskih osebnosti na področju gledališča, filma in plesa

V letu 2020 se je poslovilo več slovenskih ustvarjalcev in tistih, ki so zaznamovali področje kulture in umetnosti.
:
:

PETER MUSEVSKI

Marca je v 55. letu umrl igralec Peter Musevski. Umetnik, ki je bil od leta 2003 član ansambla Prešernovega gledališča Kranj, se je uveljavil kot izrazito karakterni igralec, velja pa tudi za enega najbolj cenjenih slovenskih filmskih igralcev. Med drugim je zaigral v filmu Kruh in mleko, ki je prejel zlatega leva prihodnosti v Benetkah, nazadnje pa letos v koprodukcijskem filmu Vinka Möderndorferja Zastoj. Za umetniške presežke v vlogah zadnjih let je prejel nagrado Prešernovega sklada za leto 2009.

JANEZ BERMEŽ

Prav tako marca je v 85. letu umrl igralec Janez Bermež, ki je od leta 1962 pa vse do upokojitve deloval v celjskem gledališču, v katerem je ustvaril skoraj 160 vlog, pomemben pečat pa je pustil tudi v filmu in na televiziji. Slovel je po prefinjeni, študiozni in intuitivno poglobljeni igri. Prejel je Borštnikov prstan, bil pa je tudi prejemnik nagrade Prešernovega sklada, dveh Borštnikovih nagrad ter Severjeve nagrade. V dolgoletni karieri ni zaznamoval le SLG Celje, temveč celoten slovenski gledališki prostor.

JOŽE MRAZ

V 78. letu starosti je umrl dramski igralec Jože Mraz, ki je bil od leta 1984 do upokojitve član Mestnega gledališča ljubljanskega (MGL), v katerem je odigral več kot 50 vlog. Pred tem je bil član ansambla Primorskega dramskega gledališča, sodeloval pa je tudi z eksperimentalnimi in lutkovnimi gledališči. Leta 1998 je prejel priznanje Združenja dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS).

JOŽE HROVAT

Konec oktobra je v 66. letu umrl dolgoletni član novogoriškega gledališča Jože Hrovat. Nastopil je v več kot 100 uprizoritvah, med drugim v komorni igri Jima Cartwrighta v režiji Laryja Zappie Dva, v kateri se je levil skozi 11 vlog, in veliki freski Srečka Fišerja v režiji Janusza Kice Medtem, nagrajeni kot najboljši predstavi Borštnikovega srečanja. Za dramsko igro je prejel priznanje ZDUS.

IGOR ŽUŽEK

Novembra je v 60. letu preminil dramski igralec in gledališki pedagog, ki je kot član igralskega ansambla v SLG Celje nastopil v več kot 50 predstavah, zaigral pa je tudi v več filmih, kot so Pot v raj, Kruha in iger ter Čefurji raus! V ljubiteljskih gledališčih je kot režiser postavil na oder nekaj deset predstav, posnel pa je tudi okoli 20 filmov in odigral epizodne vloge v nekaj nadaljevankah. Nazadnje je igral v TV serijah Jezero in V imenu ljudstva ter, tako kot Musevski, v filmu Zastoj.

JUDITA HAHN KREFT

Novembra je v 95. letu starosti je umrla igralka Judita Hahn - Kreft, ki je kot članica MGL med letoma 1952 in 1988 odigrala skoraj sto vlog. Še posebej je blestela v karakternih vlogah, nastopala pa je tudi v radijskih igrah in televizijskih dramah. Leta 1972 je prejela Borštnikovo diplomo za vlogo Julienove matere v igri Jeana Anouilha Ne budite gospe režiserja Mileta Koruna.

NIKA JUVAN - KALAN

Decembra se je v 91. letu poslovila dramska in filmska igralka Nika Juvan - Kalan, dolgoletna članica MGL, s katerim je sodelovala vse do upokojitve. Nastopala je tako v klasičnih kot v sodobnih dramah in ustvarila več kot 90 vlog. Za svoje delo v gledališču je bila nagrajena s Severjevo in Župančičevo nagrado.

TONE MLAKAR

V 100. letu je novembra umrl scenograf, arhitekt in fotograf Tone Mlakar. Kot scenograf je sodeloval pri nastajanju prvega slovenskega zvočnega celovečerca Na svoji zemlji ter še pri dveh Štigličevih filmih Svet na kajžarju in Balada o trobenti in oblaku. Sodeloval je tudi pri filmih Kekec in Tri zgodbe. Od leta 1955 je živel v Škofji Loki, katere podobo je dodobra zaznamoval, med drugim je zasnoval Kino Sora.

IVAN MARINČEK

V 99. letu je decembra umrl mojster črno-bele fotografije Ivan Marinček - Žan, ki je kot snemalec in montažer sodeloval pri postavljanju temeljev slovenske kinematografije. Kot direktor fotografije je posnel 17 celovečercev, njegova filmografija pa obsega več kot 80 kratkih, dokumentarnih in igranih filmov.

LOJZKA ŽERDIN

Avgusta je v 88. letu starosti umrla plesalka, koreografinja in pedagoginja Lojzka Žerdin. Bila je pedagoginja v ljubljanskem Pionirskem domu in na Srednji glasbeni in baletni šoli Ljubljana, nato pa je na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo s poučevanjem umetnosti giba vplivala na več igralskih generacij. Z njenim prihodom na akademijo je predmet ritmična gimnastika in ples dobil nov umetniški in plesni zagon, novo obliko in poimenovanje - umetnost giba.

STA / Jasmina Vodeb Baša, 26. 12. 2020
Program CD v letu 2021 v znamenju več obletnic
STA / Jasmina Vodeb Baša, 31. 5. 2020
Odrska umetnost po epidemiji odpira novo poglavje