SSG Trst, 29. 6. 2021

Let's play – poletje treh tržaških gledališč v muzeju Sartorio

Tri tržaška gledališča – La Contrada, Bonawentura / Gledališče Miela in Slovensko stalno gledališče, prvič prirejajo niz gledaliških predstav s skupnim naslovom LET’S PLAY, od 1. do 17. julija na vrtu Muzeja Sartorio v Trstu, v sodelovanju z Občino Trst in Mestnimi muzeji.
:
:

Naslov in logotip se navezujeta na kulturno mrežo LET'S – Trst mesto literature, ki se poteguje za naziv Unescoveva mesta književnosti 2021. Prireditev je namreč vključena v to pobudo, ki pod okriljem Občine Trst promovira vrednotenje literarnega bogastva mesta.

Program LET’S PLAY ponuja sedem predstav: dve uprizoritvi vsakega od sodelujočih gledališč z dvojno ponovitvijo in še skupna koprodukcija. Vse predstave bodo na vrtu, v primeru slabega vremena pa v dvorani muzeja Sartorio. 

Gledališče La Contrada bo odprlo niz 1. in 2. julija ob 21. uri, najprej s predstavo Peregrinationes, ki je nastala v sklopu umetniških rezidenc Človeške govorice med decembrom 2020 in januarjem 2021. Predstava po zamisli igralcev videmske Akademije Nico Pepe Giulie Cosolo, Radu Murarasu in Sare Setti je bila izbrana tudi za gostovanje na festivalu Dominio pubblico v gledališču India v Rimu. Snov besedila je potovanje skozi simbolične vice, s trojnim umetniškim sredstvom: ples, petje in igranje.

V soboto, 3. in v nedeljo, 4. julija bo na sporedu druga uprizoritev Contrade in sicer Angry Alan mlade sodobne dramatičarke Penelope Skinner. Prevod, režijo in izvedbo podpisuje Marco Casazza. Protagonist je Roger, ki doživlja problematično življenjsko obdobje: počuti se napačen kot moški, saj je izgubil službo in ljubezen. Na spletu naleti na stran Angry Alan, ki jo upravlja lider gibanja za pravice moških.

V ponedeljek, 5. in v torek, 6. julija bo Slovensko stalno gledališče uprizorilo svoje K(o)ronske zdrahe, predstavo avtorja in režiserja Igorja Pisona z igralcema Niklo Petruško Panizon in Žanom Papičem. Predstava je nastala lani, v tesnem stiku z globalno krizo, saj je zgodba para v karanteni oz. prisilnega sobivanja dveh zakoncev, ki sta načrtovala ločitev. Dolgo obdobje 24-urne delitve prostorov, časa, prijetnih spominov in novejših težav bo vodilo do nepričakovanega epiloga, v znamenju postopnega odpiranja in vračanja k normalnosti.

V sredo, 7. in v četrtek, 8. julija bo na vrsti druga komorna uprizoritev SSG v tem okviru in sicer Bidovec-Tomažič: Tovarištvo Patrizie Jurinčič Finžgar, v kateri igrata Primož Forte in Nejc Kravos. Besedilo obravnava temo Prvega in Drugega tržaškega procesa v očeh mladih enaindvajsetega stoletja. Rdeča nit je želja po raziskovanju meje med junakom in človekom. Prepogosto gledamo na zgodovinske like kot na mrtve spomenike in zanemarjamo globlje razumevanje njihove človeške plati, kar bi lahko pripeljalo do popolnejše analize njihovih dejanj in vrednot, za katere so se borili z idealizmom in brez kompromisov. 

V soboto, 10. in v nedeljo, 11. julija ob 19.00 in ob 21.00 bodo sodelujoča gledališča uprizorila skupno predstavo s sugestivnim naslovom Obmejne vrtnice. Intimni glasovi od drugod. Protagonistke bodo igralke Nikla Petruška Panizon, Ilaria Marcuccilli in Elke Burul, ki je izbrala besedila in je režiserka dogodka. Glasovi žensk iz obmejnega prostora pripovedujejo zgodbe v različnih, vendar enakih jezikih. Prepletajo se drame in veselje, sanje in upanja njihovega skupnega bivanja. 

V torek, 13. in v sredo, 14. julija bo niz nadaljevalo Gledališče Miela s predstavo  Il titolo ce l’ha mio cugino (Naslov ima moj bratranec) Stefana Dongettija, pri kateri sodeluje s kitaro in glasom Franco “Toro” Trisciuzzi. Gre za nenavadno in nadrealistično potovanje skozi probleme našega časa, v mislih človeka, ki sanja o tem, da bi se povzpel na Himalajo in tam zasadil tablo z napisom »Oddajam garažo«. 

V petek, 16. in v soboto, 17. julija Gledališče Miela ponuja elektroakustični koncert Ivana Zerbinatija z naslovom D.O.ME 1 na temo Pekla, po Dantejevi Božanski komediji. Zgradba iz jeklenih cevi, mikrofonov, violinskih lokov, digitalnih efektov na ojačenih kamnitih tleh predstavlja zvočni okvir, sredi katerega bodo odmevali Dantejevi verzi. Gledalci bodo opremljeni z brezžičnimi slušalkami.

SSG Trst