SSG Trst, 11. 12. 2015

Gruzijski državni baletni ansambel na gostovanju v SSG

V nedeljo, 13. decembra, bo Slovensko stalno gledališče poskrbelo za očarljivo, praznično doživetje z enkratnim gostovanjem svetovno priznanega Gruzijskega državnega baletnega ansambla Sukhishvili.

Foto: Arhiv Gruzijski državni baletni ansambel Sukhishvili

Gruzijski državni baletni ansambel Ilika Sukhishvilija je najstarejši poklicni plesni ansambel v svoji državi. Z izvirnimi predstavami in mednarodnimi turnejami skrbi za ohranitev in širitev gruzijskega folklornega zaklada, hkrati pa na tej osnovi ustvarja izvirne, nove koreografije, ki jih spremlja glasba v živo.

Gruzijske plese zaznamujejo tri glavne zvrsti: bojni plesi s sabljami in meči, elegantni plesi žensk, ki »letijo« nad odrsko površino, nazadnje akrobatski in humoristični kmečki prizori. Bogata, dvodelna predstava na Velikem odru SSG bo prikaz najrazličnejših plesov: na sporedu bodo dvorni plesi, koreografsko dvorjenje nedotakljivih dam, mestna folklora s plesi obrtnikov in prodajalcev, pripovedni plesi, ki so spomin na junaške boje proti napadom otomanskih, perzijskih in mongolskih okupatorjev, skupinski obredni plesi 17. in 18. stoletja, ples s sabljami, poročni plesi, folklorni plesi z gorskega območja in obale Črnega morja. Vredni omembe so tudi kostumi Solika Virsaladzeja, ki je velikokrat podpisal kostume uspešnih plesnih produkcij gledališča Bolšoj.

Ansambel je nastal leta 1945 v Tbilisiju, da bi ovrednotil izjemno bogato plesno tradicijo države, ki je s svojim folklornim zakladom postala vir navdiha za priznane koreografe po vsem svetu (med temi tudi Marius Petipa). Ustanovitelja, Nina Ramishvili in Iliko Sukhishvili sta za svoje delo prejela visoka priznanja bivše Sovjetske zveze.

Gostovanje gruzijskega ansambla je nastalo s posredovanjem deželnega zavoda ERT in s sodelovanjem društva Artisti Associati. Obiskovalci bodo imeli na voljo tudi brezplačni avtobusni prevoz iz Sesljana, Opčin in Milj.

SSG Trst, 5. 5. 2009
Žanina Mirčevska: ART EXPORT
SSG Trst, 13. 4. 2010
Oblomov