STA, 21. 3. 2019

V LGL lutkovni balet Posvetitev pomladi na glasbo Stravinskega

Na Odru pod zvezdami Lutkovnega gledališču Ljubljana (LGL) bodo drevi premierno uprizorili lutkovni balet Posvetitev pomladi na glasbo Igorja Stravinskega. Predstavo, ki je namenjena v prvi vrsti odraslim, je režiral Matjaž Farič. Zgodba za izhodišče jemlje posameznika in njegovo usodo, ki mu jo kroji družba.
:
:
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž

V slovenskem prostoru je bilo na ogled več izvedb Posvetitve ali variacij na temo, od Posvetitve pomladi Edwarda Cluga prek triptiha, ki so ga skupaj ustvarile Maša Kagao Knez, Jana Menger in Rosana Hribar pa vse do Posvetitve pomladi, ki jo je kot del Trilogije leta 1996 v Cankarjevem domu na oder postavil Matjaž Farič.

Režiser Farič se tako s tem delom srečuje že četrtič; dve njegovi predstavi sta bili uprizorjeni v Studiu za sodobni ples v Zagrebu. Tokrat se s temo ukvarja prek novega medija - lutke oziroma animiranega objekta. Prvinam klasične animacije lutk so v lutkovnem baletu dodani sodobnoplesni gibi, animirani objekti in videoprojekcija, ki s svojimi vsebinami podpira vse preostale elemente. Tako v gibu kot v vsebini gre za ritual, za posvetitev klasičnim tehnikam umetniškega dela, ki so kasneje žrtvovane za kreativno svobodo, so zapisali v LGL.

Žrtvovanje je velikokrat povezano z manipulacijo. Prav tako je lutka mnogokrat prispodoba manipulacije. "Pri tokratni Posvetitvi pomladi gre za veliko več kot le za manipulacijo. Gre za vprašanje, koliko življenja zmoremo vdahniti nečemu, kar bomo kmalu žrtvovali," so še zapisali v LGL.

V predstavi igrajo Voranc Boh, Jan Bučar, Lovro Finžgar, Klemen Janežič k.g., Iztok Lužar, Matevž Müller in Dušan Teropšič k.g. Avtorica likovne podobe je Barbara Stupica, dramaturginji sta Staša Prah in Nika Švab.

Posvetitev pomladi, LGL, Matjaž Farič

Povezani dogodki