STA, 28. 9. 2018

Kulturni dom Krško v novi sezoni s tremi gledališkimi abonmaji

Kulturni dom Krško (KDK), v okviru katerega delujejo še Galerija Krško, Mestni muzej Krško in grad Rajhenburg pri Brestanici, bo v novi gledališki oziroma v 28. abonmajski sezoni obiskovalcem ponudil tri gledališke abonmaje, dva za odraslo občinstvo in enega za otroke. Obisk te osrednje posavske kulturne ustanove se sicer vsakoletno krepi.

Foto: freeimages

Direktorica KDK Darja Planinc je na današnji novinarski konferenci povedala, da za odrasle pripravljajo zeleni in modri abonma in za otroke od tretjega leta navzgor rumeni abonma. Abonenti se lahko v abonmaje vpišejo do 13. oktobra.

Zeleni in modri abonma sestavljajo štiri skupne predstave, preostali dve pa se razlikujeta. Zeleni namreč ponuja dve dodatni komediji, modri abonma pa dve dodatni drami, je pojasnila.

Sicer pa usmeritev KDK ostaja umetniška vrednost predstav, pri čemer bi radi ponudili najboljše, kar ponujajo slovenska poklicna gledališča. Ob predstavah zelenega in modrega abonmaja pripravljajo tudi gledališko kavarno, je dodala.

KDK je sicer v prvem letošnjem polletju imel skupaj nekaj manj kot 40.000 obiskovalcev, pripravili pa so skupaj 470 prireditev. V lastni režiji so jih pripravili skoraj dve tretjini. Veliko zanimanja je tudi za najem njihovih prostorov in opreme med drugim za kongresno dejavnost.

KDK je v prvem polletju letos zabeležil dobrih 470.000 evrov prihodka, kar je sicer nekoliko manj od pričakovanj. Ob koncu leta si obetajo nekaj več kot 800.000 evrov skupnega prihodka. Večji delež sredstev za njegovo delovanje sicer zagotavlja ustanovitelj zavoda oz. krška občina, približno 30 odstotkov prihodka, s čimer pokrivajo stroške dela in vzdrževanja lastnih ustanov, ustvarijo sami je še povedala Darja Planinc.KDK je v prvem polletju letos zabeležil dobrih 470.000 evrov prihodka, kar je sicer nekoliko manj od pričakovanj. Ob koncu leta si obetajo nekaj več kot 800.000 evrov skupnega prihodka. Večji delež sredstev za njegovo delovanje sicer zagotavlja ustanovitelj zavoda oz. krška občina, približno 30 odstotkov prihodka, s čimer pokrivajo stroške dela in vzdrževanja lastnih ustanov, ustvarijo sami je še povedala Darja Planinc.

Koordinator programa v KDK Žiga Kump je o abonmajih povedal, da zeleni in modri ponujata skupne predstave bizarno opereto Peter Kušter SNG Nova Gorica, gledališki koncert Prekleti kadilci SNG Drama Ljubljana, dramo Zadnje lune Gledališča Koper in komedijo Bog Masakra Drame SNG Maribor.

Kot dodatni dve komediji zeleni abonma prinaša Strašne starše Mestnega gledališča ljubljanskega in Linhartov Ta veseli dan ali Matiček se ženi SNG Drama Ljubljana. Modri abonma dodatno ponuja sodobno dramo Teror Prešernovega gledališča Kranj in Sofoklejevo tragedijo Ojdip v Kolonu Drame SNG Maribor.

V ponudbi rumenega abonmaja so lutkovno-igrana predstava Super Brina Gledališča MalihVelikih, igrana predstava Kdo je napravil Vidku srajčico Prešernovega gledališča Kranj, igrana predstava Erazem in potepuh Slovenskega ljudskega gledališča Celje, lutkovno-igrana predstava Vsi tukaj, vsi skupaj Mini Teatra, igrana predstava Brundagrrrrom Gledališča Koper in lutkovna pesem Mali princ Lutkovnega gledališča Ljubljana.