STA, 27. 9. 2015

KUL abonma ponuja več predstav, filmov, razstav in koncertov

Letos se je pri pripravi KUL abonmaja, ki je namenjen mladim od 15. do 25. leta, združilo deset zavodov s področja s kulture. V sklopu abonmaja bodo ponudili pet gledaliških predstav, dva filma, dva koncerta in štiri razstave. Dogodki bodo razpršeni skozi vse šolsko leto po različnih prizoriščih.
:
:

Lutkovno gledališče Ljubljana / Foto: Urška Boljkovac

V projektu letos sodelujejo Kinodvor, Kino Šiška, Lutkovno gledališče Ljubljana, Mestno gledališče Ljubljana (MGL), Moderna galerija, Muzej in galerije mesta Ljubljane, Slovenska filharmonija, Mednarodni grafični likovni center, Slovensko mladinsko gledališče (SMG) in zavod Maska.

Abonenti si bodo lahko v MGL ogledali črno komedijo Mariusa von Mayenburga Kos plastike v režiji Primoža Ekarta, v LGL mladinsko glasbeno predstavo Lutza Hübnerja Neli ni več režiserja Jaše Kocelija in lutkovno kinotečno simfonijo po motivih Virgine Woolf K svetilniku Braneta Vižintina.

SMG bo ponudilo koprodukcijo z Masko z naslovom Zraka! avtorjev Janeza Janše, Boštjana Narata, Irene Preda in Irene Tomažin ter režiserja Janeza Janše. Na ogled bo tudi predstava Butnskala Emila Filipčiča in Marka Derganca v režiji Vita Tauferja, ki je nastala v koprodukciji s Prešernovim gledališčem Kranj.

V Kinodvoru si bo mogoče ogledati ameriško-latvijski film Kamenje v mojih žepih, v katerem Signe Baumane, scenaristka, režiserka in montažerka gledalcem pripoveduje osebno zgodbo o družinski depresiji. Drugi film zaenkrat ostaja še skrivnost, so sporočili iz LGL.

V abonma so vključili tudi koncerta. Kino Šiška bo gostil zasedbo Borghesia, v Cankarjevem domu pa se obeta koncert Orkestra Slovenske filharmonije, ob katerem bo nastopila mlada obetavna flavtistka Eva-Nina Kozmus.

V sklopu abonmaja si bo mogoče v Mestnem muzeju Ljubljana ogledati razstavo Voda, v Mestni galeriji razstavo ilustracij Zvonka Čoha, v Moderni galeriji postavitev Bogoslava Kalaša. Obiskati bo mogoče Grafični bienale v Mednarodnem grafičnem likovnem centru. Na voljo je tudi voden ogled po prenovljeni Plečnikovi hiši.

Za KUL abonma je treba odšteti 23 evrov.