SNG Drama Ljubljana, 9. 3. 2018

Kralji ulice bodo že šestič obiskali ljubljansko Dramo

Na povabilo SNG Drama Ljubljana Društvu Kralji ulice si bo v ponedeljek, 12. marca, ob 20. uri v Mali drami okoli 100 brezdomnih z različnih koncev Slovenije brezplačno ogledalo uprizoritev Krasni novi svet po motivih romana Aldousa Huxleyja v odrski priredbi in režiji Barbare Pie Jenič, ki je letošnji sezoni nastala v koprodukciji Drame in Senzoriuma.

Foto: Nada Žgank

Osrednje slovensko dramsko gledališče in primarna nevladna organizacija za pomoč brezdomnim sedaj že s šestim sodelovanjem v tej obliki ponovno opozarjata na pomembnost reševanja problema brezdomstva in spodbujanja družbenega vključevanja brezdomnih na vseh področjih družbenega življenja. Ob vsakoletnem skupinskem obisku predstave pa Drama brezdomnim omogoča tudi redno obiskovanje uprizoritev skozi leto.

S ponedeljkovim srečanjem v Mali drami želita Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana in društvo Kralji ulice brezdomnim z različnih koncev Slovenije prijateljsko omogočiti že šesto skupinsko doživetje gledališke umetnosti. V okviru sodelovanja, ki se je začelo v tej obliki pozimi 2013, so si brezdomni iz Ljubljane in drugih delov Slovenije navdušeno ogledali še uprizoritve Ko sem bil mrtev Ernsta Lubitscha v režiji Diega de Bree, Prah Györgyja Spirója v režiji Vinka Möderndorferja, Nežka se moži Vinka Möderndorferja v režiji Jake Andreja Vojevca, Nekaj sporočil za vesolje Wolframa Lotza v režiji Sebastijana Horvata in predstavo Tarzan Roka Vilčnika v režiji Eve Nine Lampič.

»Brezdomstvo je eden od tistih kompleksnih družbenih pojavov, s katerim se lahko poglobljeno ukvarjamo več let in ob tem še vedno težko brez nelagodja odgovarjamo na vprašanja o njegovih vzrokih, pojavnih oblikah in možnostih ukrepanja,« pravijo v Društvu Kralji ulice. S tem ko ga spoznavamo, namreč nanj tudi vplivamo, kar pa ni mogoče drugače kot z osebno udeležbo. Že to, da govorimo o možnostih ukrepanja na področju brezdomstva, nam daje vedeti, da gre za pojav, ki v družbi velja za nezaželenega in ga torej kot družba želimo reševati. Tudi kulturno-umetnostno vključevanje brezdomcev je zelo pomemben korak na poti njihove demarginalizacije in aktivnega vračanja v družbeno življenje. »Brezdomstvo je življenjska situacija, v kateri ima posameznik praviloma onemogočen dostop do osnovnih življenjskih dobrin, do kulture pa še toliko bolj, čeprav je zanj enako ali morda celo bolj pomembna. Naši uporabniki kažejo zanimanje za kulturno udejstvovanje in se radi udeležujejo raznovrstnih kulturnih prireditev, katerih obisk nam prijazno omogočajo razne kulturne ustanove. Zato seveda spodbujamo in pozdravljamo zdaj že tradicionalno pobudo SNG Drama Ljubljana, ki nam omogoča ogled gledališke predstave. Vsaka pridobljena pozitivna izkušnja je korak k napredku in doprinos brezdomnemu pri ponovnem vključevanju v družbo,« je povedala dolgoletna sodelavka društva Kralji ulice Mirjam Gostinčar.

O društvu Kralji ulice

Društvo za pomoč in samopomoč brezdomcev Kralji ulice je samostojna nevladna humanitarna organizacija z nepridobitnimi cilji, ki je bila formalno ustanovljena septembra leta 2005. Združuje strokovnjake in strokovnjakinje ter druge posameznike in posameznice, ki se ukvarjajo z brezdomstvom in z njim povezanimi pojavi ter posameznike in posameznice, ki brezdomstvo in s tem povezano socialno izključenost doživljajo. Programi, ki jih izvaja Društvo Kralji ulice, so namenjeni brezdomnim in drugim socialno izključenim skupinam prebivalstva. Društvo nudi uporabnikom strokovno pomoč in potrebe socialno ogroženih zadovoljuje z inovativnimi strokovnimi pristopi in podporo pri vključevanju v formalne in neformalne oblike pomoči ter omogoča in povečuje njihov dostop do družbenih virov.

O uprizoritvi Krasni novi svet

Krstna uprizoritev odrske priredbe znamenitega Huxleyjevega romana Krasni novi svet združuje dramsko in senzorialno gledališče, ki namesto uprizarjanja zgodbe postavlja v ospredje dogajanje v notranjosti obiskovalca, njegovo doživljanje. Ustvarjalna sila senzorialnega gledališča pri nas je prav režiserka Barbara Pia Jenič, ki je tudi direktorica in umetniška vodja Senzoriuma. Krasni novi svet je tako prva tudi senzorialna uprizoritev na odrih ljubljanske Drame ter prva pri nas in ena redkih v svetovnem merilu, ki uporabi na odru hologram. V futuristični koprodukciji Drame in Senzoriuma, ki je nastala v sodelovanju z Umetniškim društvom Osum in Akademijo umetnosti Univerze v Novi Gorici ter s finančno podporo Oddelka za kulturo Mestne občine Ljubljana, igrata člana igralskega ansambla Drame Nik Škrlec (kot Divjak John) in Petra Govc (kot Lenina Crowne in Linda Disney). V videoposnetkih nastopajo Aljaž Jovanović (kot Bernie Watson), Boris Mihalj (kot Dr. Shaw), Uroš Fürst (kot Thomas), Rok Vihar (kot Bernard Marx) in v hologramu Tadej Toš (kot Mustafa Mond).

Povezani dogodki