SNG Drama Ljubljana, 27. 3. 2024

Bralna uprizoritev Kako sem preživel konec sveta zaokrožila Natečaj Najst

Z zaključno prireditvijo Kako sem preživel konec sveta se je v petek, 22. marca, v Drama Kavarni zaključil že osmi Natečaj Najst, razpisan v sezoni 2022/23. Sedaj že tradicionalni natečaj za dramsko pisanje, ki je namenjen mladim, SNG Drama Ljubljana razpisuje že od leta 2015.
:
:
Foto: Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana
Foto: Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana
Foto: Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana
Foto: Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana
Foto: Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana
Foto: Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana
Foto: Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana
Foto: Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana

Natečaj Najst je izvrstna priložnost za povezovanje gledališča z mladimi ustvarjalci, sad teh sodelovanj pa so številni zanimivi gledališki dogodki, ki so v preteklih sezonah zaživeli v Drami. Osmi Natečaj Najst smo slavnostno zaokrožili z bralno uprizoritvijo Kako sem preživel konec sveta. Člana igralskega ansambla SNG Drama Ljubljana Gregor Baković in Maja Končar ter študentje Akademije za gledališče, radio, film in televizijo Alja Krhin, Luka Seražin, Rok Ličen, Maja Kunaver, Kaja Petrovič, Čarna Lampret, Jakob Podjavoršek, Luna Pentek in Nikola Drole so bralno uprizorili na natečaju izbrana dramska besedila avtoric Tjaše Ele Freebairn, Doroteje Drevenšek, Lare Kerznar in Sare Merčnik. Avtorsko ekipo bralne uprizoritve so sestavljali režiserja Lucija Trobec in Marko Rengeo, dramaturginji Luna Pentek in Manca Lipoglavšek, dramaturg (mentor) Rok Andres, kostumografinja Klavdija Jeršinovec, oblikovalec zvoka Gašper Grebenšek, kitarist Jakob Podlesek, lektorica (mentorica) Tatjana Stanič in gledališka pedagoginja Špela Šinigoj.

V sezoni 2023/24 je na razpisano temo Kako sem preživel konec sveta za natečaj Najst prispelo 20 dramskih besedil. Avtorice in avtorji so se natečajnemu predlogu odzvali z izrazito avtorsko oz. osebno pisavo, ki je prerez njihovih premislekov o svetu. Na pojem svet iz natečajnega predloga se besedila nanašajo raznoliko. Tako se srečujemo s koncem sveta kot koncem Zemlje ali človeštva kot tudi s koncem posameznikovega sveta v majhnih dogodkih ali življenjskih zasukih. Govorimo lahko o dveh ravneh; makroraven predstavlja globalen pogled na družbo ali planet, mladi ga dojemajo kot izrazito krivičnega (tu se kaže tudi določena mera moraliziranja), lahko slutimo klic k spremembam. Po drugi strani pa so mikrosvetovi protagonistov vpeti v življenjske viharje in se nanje odzivajo z jezo, razočaranjem, upanjem, aktivnostjo, nikoli pa ne z resigniranim mirovanjem.

Besedila so mestoma pisana privzdignjeno, skoraj vsevedno, pogosta je raba citatov v postmodernistični maniri, kopičenje filozofskih misli (povečini iz klasičnega obdobja), metafore in simboli prav tako slikovito črpajo navdih pri antičnih in biblijskih motivih, malo je realistično-sodobnih izhodišč, v naboru je veliko več alegoričnosti kot prizemljenosti. Pa vendar so to kreativni svetovi, ki izvirajo iz mlade želje po ustvarjalnosti in jim (na rovaš izbrane teme) marsikdaj umanjka humorja, situacije so resn(obn)e, odločitve usodne in človeštvo hodi na robu znanega.

Izmed prispelih besedil je strokovna žirija v sestavi Tatjana Stanič, gledališka lektorica, Špela Šinigoj, gledališka pedagoginja, in Rok Andres, dramaturg, izbrala štiri, ki so v sodelovanju s študentkami in študenti dramske igre, režije in dramaturgije doživela bralno uprizoritev v SNG Drama Ljubljana.

SNG Drama Ljubljana, Najst

SNG Drama Ljubljana, 28. 8. 2019
Natečaj za krajše dramsko besedilo
SNG Drama Ljubljana, 2. 1. 2011
Srečno 2011