Gledališče Celje, 9. 5. 2023

Kozlovska sodba v Višnji gori na mednarodnem festivalu profesionalnih gledališč za otroke in mladino

Kozlovska sodba v Višnji Gori Josipa Jurčiča v izvedbi SLG Celje in režiji Luka Marcena se bo 9. maja, udeležila tekmovalnega programa 2. mednarodnega festivala profesionalnih gledališč za otroke in mladino v Novem Sadu.
:
:
Foto: Jaka Babnik
Foto: Jaka Babnik
Foto: Jaka Babnik
Foto: Jaka Babnik
Foto: Jaka Babnik
Foto: Jaka Babnik
Foto: Jaka Babnik
Foto: Jaka Babnik
Foto: Jaka Babnik

Omenjena mladinska predstava celjskega gledališča, ki je pogosto na sporedu za starejše osnovnošolce in dijake, je bila leta 2021 izbrana za žlahtno komedijo po izboru občinstva. 

Ustvarjalci uprizoritve so: avtorja dramatizacije Tatjana Doma in Luka Marcen, avtorica besedil songov Saša Eržen, režiser Luka Marcen, dramaturginja Tatjana Doma, scenografka Sara Slivnik, kostumografka Ana Janc, avtor glasbe in korepetitor Mitja Vrhovnik Smrekar, koreografka Aja Zupanec, lektorja Jože Volk in Živa Čebulj, oblikovalec svetlobe Andrej Hajdinjak, asistentka koreografke Lara Ekar Grlj ter oblikovalec in izdelovalec kozlovskih glav Gregor Lorenci.

Igrajo: Barbara Medvešček, Urban Kuntarič, Damjan M. Trbovc, David Čeh, Tanja Potočnik in Žan Brelih Hatunić.

Satirična humoreska Kozlovska sodba v Višnji Gori izredno duhovito spregovori o odnosih v majhni skupnosti, podkupljivosti, tožarjenju, sprenevedanju in koristoljubju. Posega v bistvo posameznikovega značaja in dinamiko v skupnosti ljudi, zato ostaja aktualna še danes, saj se človeška neumnost, omejenost in hibe do danes niso spremenile. Jurčič je v tej zgodbi zabeležil brezčasno človeško neumnost, domišljavost, omejenost in primitivno maščevalnost in obenem te človeške hibe izrisal v šaljivem in pozitivnem tonu, tako da nas spravijo v smeh in dobro voljo. Še danes se v sporih pogosto vse prehitro odločimo, da bomo poiskali pravico na sodišču. Iskren pogovor, dobra volja ter trud za iskrene prijateljske, sorodstvene ali sosedske odnose pa nam znajo prihraniti veliko denarja, časa in energije. Nesporazume bomo lažje razčistili s pogovorom kot s tožbami in medsebojnim obtoževanjem. Tokratna dramatizacija te »lepe povesti iz stare zgodovine« se ukvarja z rekonstrukcijo spomina in zgodbe, ki se – ob novih in novih podatkih, ki isti dogodek kažejo iz različnih perspektiv – ves čas spreminja in preobrača na glavo. Kaj je laž in kaj resnica? Komu sploh lahko verjamemo, če pa vsi lažejo? Sodna dvorana tako postaja gledališče, cirkus in kabaret, v katerem višnjanski »modrijani« predstavljajo svoja stališča. Kaj pa, če se oglasi sam kozel in pove svojo plat zgodbe?

Kozlovska sodba v Višnji Gori, Srbija, Josip Jurčič, Luka Marcen, Mednarodni festival profesionalnih gledališč za otroke in mladino, Novi Sad, Gledališče Celje

Povezani dogodki

Gledališče Celje, 23. 12. 2023
Voščilo Gledališča Celje