STA, Gledališče Celje, 12. 3. 2023

V Gledališču Celje razglasili nagrajence Dnevov komedije

V Gledališču Celje so ob sklepu 31. festivala Dnevi komedije razglasili nagrajence. Za žlahtno komedijantko je žirija izbrala Vesno Pernarčič, žlahtni komedijant pa je postal Jurij Zrnec. Žlahtna režiserka je Ajda Valcl. Žlahtna komedija po izboru žirije je predstava Vse zastonj! Vse zastonj!, po izboru občinstva pa Veliki diktator.
:
:
Foto: Jaka Babnik / SLG Celje
Foto: Jaka Babnik / SLG Celje
Foto: Jaka Babnik / SLG Celje
Foto: Jaka Babnik / SLG Celje

Žlahtni komedijant Jurij Zrnec je povedal, da nagrado razume kot priznanje za svoje dobro delo in delo celotne ekipe. Veseli pa ga, da je celota predstava Veliki diktator v izvedbi SNG Drama Ljubljana zmagovalna po izboru občinstva, ki je prejela najvišjo oceno: 4,8051.

Zrnec je po mnenju žirije, v kateri so bili režiserka Alenka Kraigher, dramaturginja Evelin Bizjak in režiser Tin Grabnar, izkoristil potencial osrednje vloge v uprizoritvi Veliki diktator. Ustvaril je niz raznolikih in dodelanih komičnih likov, ki se z izrazitim avtorskim podpisom poigravajo s filmsko predlogo.

"Z natančnim občutkom za ritem lahkotno prehaja med večplastnimi karakterji in na odru slika razigrano dinamiko burlesknega. Njegov nastop, začinjen s pravo mero šarma in igrivosti, izkazuje mojstrsko obvladovanje široke palete različnih komičnih strategij. Preko fizične komedije, elementov pantomime, spretnega preigravanja govornih in čustvenih registrov ter navdihnjene uporabe žlobudravščine, je pred nami razgrnil sladko-grenko kompleksnost chaplinovske duše," piše v obrazložitvi.

Vesna Pernarčič je z vlogo Antonie v uprizoritvi Vse zastonj! Vse zastonj! ustvarila zaokroženo in polnokrvno igralsko stvaritev. V svoji interpretaciji spretno preigrava različna čustvena stanja in vešče uporablja igralska orodja komedije. Njen nastop po oceni žirije odlikujejo natančno odmerjen ritem, razgibana govorna in telesna izraznost ter vseprisoten igralski užitek.

S karakterizacijo iznajdljive in drzne ženske, postavljene v težko finančno situacijo, gradi na specifikah komičnega, hkrati pa nikoli ne zapade v površinskost ali stereotipizacijo. Z izrazitim občutkom za komedijo je Vesna Pernarčič izoblikovala avtentičen lik, ki bogati režijske strategije in podpira sozvočno kolektivno igro, je navedla žirija.

Ajda Valcl je z režijo uprizoritve Vse zastonj! Vse zastonj! dokazala, da mojstrsko obvlada žanr klasične komedije. Z natančnim razumevanjem dramske predloge ji je uspelo, tako žirija, sestaviti celo paleto učinkovitih dramskih situacij, ki vseskozi držijo gledalčevo pozornost.

Po mnenju žirije je skrbno načrtovala ritmiko uprizoritve, ki je pri komedijah izjemnega pomena, in pri tem hkrati pustila dovolj prostora za močne igralske kreacije.

Na prvi pogled preprosta režijska ideja se kmalu izkaže za izjemno učinkovit poligon, ki omogoča, da vsebinski poudarki besedila zasijejo v vsej svoji moči. Pri tem ves čas ostri družbeno kritične vidike dramskega besedila in vse komične situacije vzporeja z današnjim časom. S svojim ustvarjalnim delom je pokazala, da je režija komedije lahko večplastna, poglobljena, družbeno kritična in ustvarjalno navdihujoča, še piše v obrazložitvi.

Žlahtna komedija po izboru žirije je Vse zastonj! Vse zastonj! v izvedbi Prešernovega gledališča Kranj. Gre za uprizoritev, ki ji uspe ustvariti učinkovito, polnopomensko in družbenokritično odrsko doživetje. Enostavna gledališka postavitev omogoča razigrane igralske kreacije, v katerih lahko zaživi vsebina dramske predloge.

Z natančnim razumevanjem besedila, bistro zastavljenimi odrskimi situacijami in dinamičnim ritmom uprizoritve so ustvarjalci vzpostavili pripoved o delavkah in delavcih, ki se zaradi lastne ekonomske stiske odločijo za državljansko nepokorščino, je zapisala žirija.

Dnevi komedije, Nagrade Dnevov komedije, Gledališče Celje

Povezani dogodki