STA, 6. 9. 2011

Koprsko gledališče v novo sezono z zgodbami o malem človeku, ki verjame v prihodnost

Letošnji program smo pripravili iz zanimivih zgodb, ki govorijo predvsem o malem človeku in njegovem pogumu, da verjame v boljše čase in prihodnost, je ob včerajšnji predstavitvi repertoarja nove gledališke sezone Gledališča Koper povedala direktorica gledališča Katja Pegan. Gledališče bo ponudilo šest lastnih predstav in prav toliko gostujočih.
:
:

Koprsko gledališče je na program za novo sezono uvrstilo štiri predstave za odrasle in dve otroški, pri čemer gre za lastno produkcijo ali koprodukcije. Obeta se tudi šest gostujočih predstav, ki bodo vključene v različne abonmaje koprskega teatra.

"V novo desetletje Gledališča Koper gremo z novim elanom in smislom," je dejala Peganova. Poleg premiernega, 1, 2, Sobota in dijaškega abonmaja, za najmlajše ponujajo tudi abonma Mavrična ribica, v katerem je zajetih osem predstav, za nekoliko starejše pa abonma Sinji kit s sedmimi predstavami.

Mlajše občinstvo bo na svoj račun prišlo z dvema premierama. Butalce po literarni predlogi Frana Miličinskega bo režiral Jaka Ivanc, delo Franja Frančiča z naslovom Imej se rad pa bo na oder postavila Peganova.

Letošnjo gledališko sezono bodo v Kopru začeli z delom Williama Shakespeara Romeo in Julija. Gre za koprodukcijo z ljubljanskim lutkovnim gledališčem (27. maja je bila že ljubljanska premiera), koprsko občinstvo pa bo premiero doživelo v začetku oktobra. Predstavo z velikimi lutkami, ki jim, kot pravi Peganova, resnično verjameš, je režiral Jaka Ivanc.

Novembra bo sledila koprodukcija s SNG Nova Gorica, krstna uprizoritev Sljehrnika avtorja Iztoka Mlakarja, režijo bo prevzel Vito Taufer. "Mlakar in Taufer sta bila zmagovalna dvojica že v predstavi Douhtar pod mus. Gre za ekipo prekaljenih borcev moškega spola goriškega in koprskega teatra, ki nas bo zabavala, medtem, ko nam bo prepevala in govorila, ponovno v narečju, bridke resnice," je povedala Peganova.

Takoj po novem letu bo premiera prve slovenske uprizoritve predstave Test s podnaslovom pošteni Simon Korach. Besedilo Lukasa Bärfussa bo režirala Nenni Delmestre, ki je koprskemu občinstvu znana po predstavi Podžig. Kot pravi Peganova, "je tudi Test, podobno kot Podžig, igra o družini, pasteh v družini, materinstvu, očetovstvu in predvsem o tem, ali je dobro in prav vedno vedeti vso resnico?".

V koprodukciji z novogoriškim teatrom bo tudi premiera predstave z naslovom Filumene Marturano avtorja Eduarda de Filippa. Poročno melodramo po napolitansko bo režirala Peganova. Po tekstu je nastal tudi znan italijanski film Vittoria de Sice Poroka po italijansko, v katerem sta glavni vlogi odigrala Marcello Mastroianni in Sofia Loren. V koprski izvedbi so vlogo Filumene Marturano zaupali Saši Pavček, Domenica pa bo odigral Bine Matoh.

V koprskem gledališču so lani zabeležili kar 29 odstotkov več gledalcev. Za več kot štiri odstotke so povečali tudi vpis abonmajev. Skupno je gledališče lani obiskalo 37.500 ljudi, kar je nekaj več kot devet odstotkov več kot lani. Doma in na gostovanjih je predstave koprskega gledališča v lanski sezoni videlo slabih 56.000 gledalcev.