SSG Trst, 5. 5. 2017

Koprodukcija petih manjšinskih gledališč s sredstvi evropskega projekta

Evropska Unija je odobrila sredstva za realizacijo koprodukcije, pri kateri bo sodelovalo pet manjšinskih gledališč, med katerimi je tudi Slovensko stalno gledališče iz Trsta.
:
:

Foto: Arhiv SSG Trst

Projekt (Re)discovering Europe bo povezal poleg SSG-ja še Italijansko Dramo reškega HNK Ivana pl. Zajca, nemško gledališče v Romuniji Deutsches Staatstheater v Temišvari, Madžarsko gledališče v Srbiji Kosztolanyi dezso theater v Subotici in albansko gledališče v Makedoniji National institution albanian theatre v Skopju.

Evropska Unija je namenila 200.000 evrov projektu, ki vključuje delavnice, pedagoške in kulinarično-umetniške pobude, srečanja z umetniki ter uprizoritev, ki bo nastala z združenimi močmi omenjenih gledališč in njihovih umetniških ter tehničnih ansamblov, pod režijskim vodstvom Paola Magellija. Dramski tekst bo Velikani z gore (I giganti della montagna), poslednja in redkeje uprizorjena mojstrovina italijanskega dramatika Luigija Pirandella. Premiera bo marca 2018 na Reki, nakar bodo sledile ponovitve na odrih vseh sodelujočih gledališč.

Na razpis za evropski projekt Creative Europe se je prijavilo 548 kulturnih ustanov in organizacij in projekt združenih gledališč je prejel 90/100 točk, kar je omogočilo sprejetje načrta za 16-mesečno umetniško delo. Cilj projekta je ustvarjanje mreže manjšinskih gledališč, ki skupaj gradijo identiteto sodobne Evrope in promovirajo medsebojno izmenjavo in sodelovanje. Pri projektu, ki predvideva tudi več zanimivih spremnih dogodkov, bo sodelovalo nad 25 igralcev in gledaliških umetnikov.