STA, 14. 5. 2019

Konec tedna v Novi Gorici festival mladinske ustvarjalnosti Vizije

Nova Gorica bo med petkom in nedeljo gostila letošnji festival mladinske ustvarjalnosti Vizije. Na njem se bo predstavilo osem gledaliških predstav v tekmovalnem programu ter dve spremljevalni predstavi, pet glasbenih skupin in 12 mladih fotografov. Na Goriškem bodo skupno gostili okrog 150 mladih umetnikov.
:
:

V petek se bodo predstavile gledališke skupine Gledališče Druga scena II. gimnazije Maribor z Ibsnovo Noro, Generacija generaciji Društva Gledališče Glej iz Ljubljane z avtorskim projektom Cafe Evropa ter kot otvoritvena predstava festivala avtorski projekt V našo skuto ne pojdejo Amaterskega mladinskega odra SNG Nova Gorica.

Pred otvoritvijo festivala bodo v avli Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Nova Gorica odprli tudi fotografsko razstavo in nagradili dva izmed 12 izbranih avtorjev, ki so letos poslali dela.

V soboto bodo na ogled predstave Čebelic Društva Gledališča Glej iz Ljubljana z avtorskim projektom Iz kokona, Hamletmašina (po motivih Heinerja Müllerja) Gledališča GNOSIS iz Maribora, Gledališke šole Prve gimnazije Maribor z delom Arta Spiegelmana Maus ter Mladinske gledališke skupine SPD Bilka Bilčovs iz Avstrije z delom Simone Semenič Mi, evropski mrliči.

V soboto popoldne bodo gledalci lahko videli letošnjo edino izbrano lutkovno predstavo - avtorski projekt Voda je pripravila Lutkovna skupina Zrna/Krožnik, Društvo Koruzno zrno iz Slovenske Bistrice. Sobotni večer pa bo glasbeno obarvan, na Rock Vizijah bodo nastopili Le Fam iz Šmarij pri Kopru, Cona 40 iz Škofij, Tomcat iz Tržiča, Hairx iz Nove Gorice, Ice on fire iz Hinj - Žužemberka in Kombo C iz Nove Gorice.

V nedeljo pa bo na ogled še predstava Katje Gorečan Trpljenje mlade Hane, ki jo bo izvedlo Središče Gimnazije Celje - Center. Popoldan bo na ogled še dramsko-zvočna instalacija Vanje Hrvatin Vse se je začelo z golažem iz zajčkov iz spremljevalnega programa letošnjega festivala. Nedeljski večer pa ob zaključku festivala prinaša tudi nagrade za najboljše.

"Letošnje predstave bodo manj nasmejale obiskovalce predstav, saj je večina med njimi avtorskih projektov, ki so bolj kot doslej družbeni angažirani. Med temami pa prevladujejo od migracij, rasizma, ksenofobije do iskanja spolne identitete," je povedal selektor gledališkega dela festivala Miha Golob.

Direktor festivala Vizije Matjaž Šmalc pa je poudaril, da je bilo letos prijavljenih okrog 70 gledaliških predstav iz celotne Slovenije in zamejstva, področni selektorji so nato Golobu predlagali 25 predstav, izmed katerih je izbral tiste, ki se bodo predstavile v Novi Gorici.

Festival Vizije velja za največji, najkvalitetnejši in najbolj raznolik festival mladinske kulture v Sloveniji in združuje tako rekoč vsa umetniška področja mladinskega ustvarjanja, saj sodelujejo gledališki, lutkovni, glasbeni, literarni in likovni ustvarjalci.

Festival Vizije sooblikuje letošnje Festivalsko leto kulture v Mestni občini Nova Gorica.

SNG Nova Gorica, Vizije