STA, 10. 10. 2019

V Plesnem teatru Ljubljana predstava Veronike Valdes na temo večerje

V Plesnem teatru Ljubljana (PTL) bo zvečer premiera plesne predstave Veronike Valdes z naslovom Dark dinner/Temna večerja. V predstavi plesalki in koreografinji Veronika Valdes in Jana Menger potujeta skozi različne prostore med njima ter gledalcem ponujata svoj vsakokratni večerni meni.

Foto: Arhiv Plesni Teater Ljubljana

Kot piše v predstavitvi plesne predstave, je lahko večerja ugodje in bližina, lahko pa je tudi boj. Predstava se sprašuje, kdaj prevlada eno, kdaj drugo.

"Spopadanje med svojim notranjim glasom in zunanjo podobo ustvarja niz podvojitev, ki jih lahko beremo tako na polju posameznikove intime kot zgodovine bojev, dobljenih za zeleno mizo. Kar ostane za tem, je voda kot prapočelo vsega ter kosti, ki si jih mečemo in jih skupaj glodamo," so zapisali v PTL. Temna večerja je zato, kot so dodali, oboje: tako ugodje kot tesnoba skupaj z nizom vmesnih stanj med realnimi in umišljenimi svetovi, ki si jih ljudje vedno znova ustvarjamo.

Veronika Valdes se s plesom ukvarja že več kot 15 let. Najprej se je izobraževala na področju sodobnega plesa na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, nato pa svoje znanje sodobnega plesa nadgradila še na umetniški gimnaziji. Leta 2011 je maturirala in študij nadaljevala na Akademiji za ples Ljubljana. Po končani diplomi leta 2014 je pridobila status samozaposlene v kulturi.

Imela je že več avtorskih projektov. Prvič se je kot avtorica koreografije preizkusila leta 2012 pri skupinskem projektu The Daddy project. Istega leta je sledil prvenec Dan potem ter nato še vrsta drugih plesnih predstav. Za svoje ustvarjanje je prejela številne nagrade, med drugim nagrado Ksenije Hribar za perspektivno plesalko, jubilejno značko Mete Vidmar ter prvi nagradi na tekmovanju Opus1 (2009 in 2011). Bila je članica EnKnapGroup. Deluje kot plesalka, koreografinja, plesna pedagoginja in ustvarjalka glasbe.

PTL, Temna večerja