SMG, 10. 2. 2017

Končal se je 9. ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri

S premiero koncertne uprizoritve Pasja procesija se je v sredo, 8. februarja 2017, v Centru urbane kulture Kino Šiška končal 9. ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri.
:
:
Foto: Domen Pal
Foto: Domen Pal
Foto: Domen Pal
Foto: Domen Pal
Foto: Domen Pal

Obiskovalce so z odra najprej nagovorili direktor Centra urbane kulture Kino Šiška Simon Kardum, vodja oddelka za kulturo MOL mag. Mateja Demšič in bober Bor (animacija Maja Kunšič).

Govorom je sledila koncertna uprizoritev v režiji Jureta Novaka, ki je nastala v koprodukciji Slovenskega mladinskega gledališča in Centra urbane kulture Kino Šiška. Izbrane pesmi Svetlane Makarovič v sodobnih aranžmajih Uroša Buha so ob spremljavi prekaljenih glasbenikov Uroša Buha, Vida Drašlerja, Roka Šinkovca, Jošta Drašlerja, Matjaža Ugovška in Naceta Kogeja peli izvrstni vokalisti in igralci Slovenskega mladinskega gledališča Damjana Černe, Anja Novak, Ivan Peternelj in Blaž Šef. Uprizoritev je z animacijo in scenografijo likovno zaokrožil Leon Vidmar.

Dvorana Komuna je bila zapolnjena do zadnjega kotička. Obiskovalci so predstavo in nastopajoče med posameznimi pesmimi in po koncu nagradili z navdušenim aplavzom. Še bolj pa jih je navdušil prihod pesnice Svetlane Makarovič, ki se je na odru zahvalila ustvarjalcem in jim čestitala za izjemno predstavo. Koncertu je sledila pogostitev, za katero so letos poskrbele prosilke za mednarodno zaščito iz azilnega doma Vič (sodelovali so tudi sodelavci iz Slovenske filantropije in socialnopodjetniške restavracije Gostilna dela – poklicno učenje mladih). Nato pa so se najmlajši sprehodili še do dvorane Komuna, kjer je sledila magična ustvarjalna delavnica pod vodstvom združenja staršev, mladih in otrok Sezam (mentorice Ina Fakin, Mateja Lukežič, Rada Kikelj Drašler in Miša Perko), na kateri so se srečali s posebnimi barvami, ki se v temi svetijo. Otroci so izdelali samosvoje junake po navdihu uprizoritve in jih postavili v poseben prostor, kjer je vse zažarelo v živopisanih odtenkih. Na delavnici so navdušeno ustvarjali vse do poznih večernih ur. Del potrebščin za delavnico sta prispevali podjetji Henkel in Pritt.

Letošnji festival, katerega osrednja tema je bila večkulturnost, s čimer se je trudil spodbuditi premislek o kulturni raznolikosti in pomenu, ki ga prinaša poznavanje drugih kultur in sobivanje z njimi, spoštovanje drugačnosti, strpnost, razumevanje migracij in begunstva, je bil tudi tokrat programsko zelo bogat in raznolik. Dogodki so bili zelo dobro obiskani in pri obiskovalcih odlično sprejeti. Osrednje dogodke (gledališke, filmske, glasbene, plesne predstave) so spremljali tudi zanimivi pogovori in srečanja z umetniki, tudi tujci in migranti. 

Dva dogodka letošnjega festivala je podprlo tudi Veleposlaništvo Japonske v Sloveniji (Oni wa soto! – Pošast izgini! in Dongri Koro Koro – Padajoči želod!). 

Na letošnjem festivalu je oseminšestdeset producentov izvedlo več kot dvesto dogodkov, ki se jih je udeležilo več kot sedemnajst tisoč obiskovalcev. 

Bobri so se tudi letos pridružili mednarodnemu projektu Small size dnevi, ko so se od 29. do 31. januarja po vsem svetu zvrstili številni dogodki, namenjeni najmlajšim.

Festival so zopet spremljale zanimive dejavnosti. Osnovnošolci (OŠ Valentina Vodnika in Prežihovega Voranca) so v okviru projekta Bobrove mlade oči v kritikah beležili svoje vtise (pod mentorskim vodstvom Zale Dobovšek, kritičarke, dramaturginje in novinarke), opravili številne intervjuje z igralci in ustvarili video reportažo (pod mentorskim vodstvom Tine Antončič iz Infodroma – Informativne oddaje za otroke v produkciji RTV Slovenija) ter podkast (pod mentorskim vodstvom ekipe FilmFlowa – Bojane Bregar, Ane Šturm in Maje Zupanc –, Pie Nikolič z Radia Študent in v sodelovanju s Centrom urbane kulture Kino Šiška). 

Bobri se za leto dni poslavljajo. V svojem brlogu bodo v prihodnjih mesecih snovali ideje za program desete, jubilejne izdaje, ki bo zopet postregla z zanimivimi temami in dogodki.

Bobri

Povezani dogodki