SNG MB, 4. 12. 2013

Komična drama Nema poroka v režiji Dina Mustafića

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 6. decembra 2013, v Stari dvorani premierno uprizorila komično dramo Željke Udovičić Nema poroka v režiji Dina Mustafića, nastale po motivih iz istoimenskega romunskega filma.
Foto: Damjan Švarc
Foto: Damjan Švarc
Foto: Damjan Švarc
Foto: Damjan Švarc
Foto: Damjan Švarc
Foto: Damjan Švarc

Celovečerni film Horatia Malaeleja Nema poroka (Nunta mută, 2008), posnet po resničnih dogodkih, je postal svetovna uspešnica. Vesela, a bizarna zgodba prikazuje absurdnost življenja v komunistični preteklosti in slika romunsko podeželje na drugi strani železne zavese. V manjšem kraju se mlada ljubimca odločita za poroko. Zadeva bi bila sila preprosta, če ne bi komunistična partija zaradi Stalinovi smrti prepovedala vsakršna praznovanja, tudi poročno slavje. Vaščanom ne preostane drugega, kot da se prilagodijo, vendar se oblasti ne upognejo popolnoma. Poroka mora biti – torej naj bo tiha.

Scenarij filma je bil inspiracija za gledališko priredbo, ki jo je napisala priznana hrvaška dramaturginja Željka Udovičić. Njena priredba, ki se je razvijala tudi med procesom gledaliških vaj, v ospredje postavlja vizualnost in ne besedilnosti.

»Naša uprizoritev vsebuje zgodbo, atmosfero in idejo filma, vendar se z načinom interpretacije problemov in s samo dramsko strukturo od njega oddaljuje, že zaradi razlik med obema medijema, pa tudi zaradi možnosti, ki jih nudi gledališče, in naše želje komentirati sodobnost/aktualnost pomena te zgodbe na povsem drugačen način,« je v dramaturški razčlembi zapisala Željka Udovičić.

»To je simpatična slika starih časov, ki so se na koncu sprevrgli v grozljivko,« je povedal Dino Mustafić in dodal, da se bomo iz poetičnega filmskega realizma preselili v gledališko interpretacijo, iz artificialnosti v artizem. Mustafič je slovensko občinstvo navdušil s predstavo Od blizu, ki jo je leta 2010 zrežiral v Drami SNG Maribor.

Igrajo Nenad Nešo Tokalić k. g., Branko Jordan, Ksenija Mišič, Srdjan Grahovac k. g., Mateja Pucko, Eva Kraš, Peter Ternovšek k. g., Milada Kalezić, Miloš Battelino, Maša Žilavec, Nejc Ropret, Irena Varga, Irena Mihelič, Matija Stipanič, Bojan Maroševič, Mirjana Šajinović, Davor Herga, Viktor Meglič in Matevž Biber.

Prevajalka je Jera Ivanc, dramaturginja Željka Udovičić, scenograf in avtor videa Dragutin Broz, kostumograf Leo Kulaš, koreografinja Valentina Turcu, svetovalec za folklorni ples Marin Turcu, skladateljica in korepetitorka Tamara Obrovac, oblikovalec svetlobe Tomaž Bezjak, lektorica Ines Voršič, svetovalka za ruski jezik Victorya Herzog in oblikovalka maske Mirjana Djordjević.

Povezani dogodki

Željka Udovičić, 6. 12. 2013
Nunta mută ali svatbeni ples na ruševinah