STA, 1. 3. 2010

Kolektiv Narobov uspešno tudi na mednarodnih odrih

Člani Kolektiva Narobov, ki večinoma deluje pod okriljem KUD France Prešeren, so na 9. mednarodnem festivalu gledaliških športov v Zürichu osvojili prvo mesto med zasedbami improvizatorjev iz Finske, Nemčije, Švice in Slovenije.

V Švici so nastopali Tomaž Lapajne Dekleva, Alenka Marinč in Sonja Vilč, so sporočili iz KUD France Prešeren.

Zmaga na prvenstvu v Švici je le del mednarodnih uspehov Kolektiva Narobov. Januarja so s predstavo De.Kons Sonje Vilč in Gregorja Modra gostovali v Gradcu. Konec istega meseca so se udeležili še Mednarodnega festivala improvizacijskega gledališča v Amsterdamu, ki je najstarejši festival te vrste v Evropi. Kot so dejali v KUD France Prešeren, sta Maja Dekleva Lapajne in Sonja Vilč s predstavo Klic "tako navdušili občinstvo, da so bili primorani vstati in vztrajati na dolgem aplavzu".

Obe omenjeni umetnici se bosta konec marca udeležili festivala Impro 2010 v Berlinu. Sodelovali bosta v več festivalskih produkcijah in vodili delavnice gledališke improvizacije. V zadnjih letih so Narobovci na mednarodnem prizorišču prisotni tako z lastnimi produkcijami kot tudi v vlogi pedagogov.

Kolektiv Narobov se ukvarja z raziskovanjem in ustvarjanjem žive umetnosti - uličnih intervencij, gledaliških dogodkov, radijskih posegov ali interaktivnih predstav. Pri tem se opirajo predvsem na improvizacijo in kolektivno delo. Člani skupine snujejo projekte, pri tem pa so sami tako režiserji kot scenaristi in nastopajoči.

Za seboj imajo dve mednarodni turneji po Evropi in Severni Ameriki, gostovanja v Kanadi, Nemčiji, Belgiji, Švici, Avstriji in na Švedskem. Poleg tega vsako leto v Ljubljani organizirajo mednarodni festival improvizacije Goli oder, ki slovenski javnosti ponuja aktualno dogajanje na področju umetniške improvizacije in umetnike povezuje na okroglih mizah, delavnicah in mednarodnih koprodukcijah. Do sedaj je na tem festivalu sodelovalo že 24 gledališč iz 12 držav.

Zürich