STA, 16. 9. 2015

Na festivalu svetovnega gledališča v Zagrebu štiri predstave

Britanska režiserka Katie Mitchell je prva zvezdnica 13. festivala svetovnega gledališča, ki ga bodo danes odprli v Zagrebškem gledališču mladih z njeno predstavo Pljuča znanega dramatika Duncana Macmillana v izvedbi berlinskega gledališča Schaubühne. V programu so še tri predstave gledališč iz Belgije, Estonije in Italije.
:
:

Zagreb / Foto: freeimages

Mitchellova se je v evropskem teatru uveljavila kot režiserka, ki je naklonjena intelektualnem pristopu in vztraja pri tem, da je gledališki prostor čim bolj podoben filmskemu. V predstavi Pljuča obravnava pomisleke mladega para, ki se ne more odločiti za otroka, ko svetu grozijo katastrofe zaradi onesnaženja okolja ali pomanjkanja vode in hrane.

Poleg Mitchellove bo festival gostil enega najbolj znanih gledaliških režiserjev Romea Castelluccija, ki prihaja s predstavo Go down, Moses v izvedbi svojega gledališča Societas Raffaello Sanzio iz Cesene. V predstavi obravnava različne dogodke iz Mojzesovega življenja.

Ravnatelj Drame Hrvaškega narodnega gledališča (HNK) v Zagrebu Ivica Buljan je ob napovedi festivala Castelluccijevo predstavo primerjal z gledališko različico filma Odiseja v vesolju 2001 Stanleyja Kubricka. Kot je pojasnil, italijanskega režiserja zanimajo temačni predeli človeške duš pa tudi različni strahovi, ki so zaznamovali ljudi od začetka civilizacije.

Belgijska gledališka skupina TG Stan prihaja z dramo Višnjev vrt Čehova. "Gre za skupino, ki je s svojimi izvedbami klasikov in sodobnih del spremenila odnose moči ne le v belgijskem, temveč tudi v zahodnem teatru na sploh. Zanje je Čehov idealen avtor," je dejal Buljan, ki je tudi eden od utemeljiteljev in umetniških direktorjev festivala.

Festival bo 27. septembra zaprla predstava Moja žena se je razjezila talinskega kolektiva NO99. Režiserja Ene-Liis Semper in Tiit Ojasoo sta poskusila ugotoviti, kaj se zgodi s skupnimi spomini, ko pride do ločitve partnerjev, ter sestavljata izgubljene družinske slike in privilegirane skupne čase.

Buljan je navdušen nad napredkom estonskega gledališča. To je po njegovih besedah v preteklih dveh desetletjih z veliko hitrostjo stopilo v informacijsko dobo in postalo eno najbolj sodobnih v tem delu Evrope. Skupina z vsako novo predstavo odvzame številko v imenu, ko bo prišla do ničle, je napovedala samoukinitev.

Festival bo potekal v HNK, Zagrebškem gledališču mladih in na sceni Travno. Kot so izpostavili organizatorji, so tokrat zaradi pomanjkanja denarja uspeli zagotoviti le štiri predstave, kljub temu pa so izrazili zadovoljstvo, da jim je uspelo pripeljati znane režiserje in gledališke skupine, ki s svojim delovanjem narekujejo smeri evropskega teatra.

Zagreb, Festival svetovnega gledališča