SNG Drama Ljubljana, 17. 5. 2013

Ko sem bil mrtev SNG Drama Ljubljana tudi pred pariškim občinstvom

SNG Drama Ljubljana se po uspešnem gostovanju s tremi razprodanimi predstavami Ko sem bil mrtev Ernsta Lubitscha v režiji Diega de Bree, ki so navdušile občinstvo Festivala Passages v francoskem Metzu, intenzivno pripravlja še na tri težko pričakovane predstave v pariškem gledališču Le Centquatre.
:
:
Na fotografiji Boris Mihalj, Janez Škof, Jerenk Šugman, Alojz Svete
Na fotografiji Boris Mihalj, Alojz Svete, Jernej Šugman, Janez Škof
Na fotografiji Alojz Svete, Janez Škof
Na fotografiji Alojz Svete, Janez Škof
Na fotografiji Boris Mihalj, Janez Škof, Jernej Šugman
Na fotografiji Jernej Šugman, Alojz Svete in Janez Škof
Na fotografiji Alojz Svete in Jernej Šugman
Na fotografiji, Jernej Šugman, Janez Škof, Alojz Svete
Na fotografiji Jernej Šugman, Alojz Svete in Janez Škof
Na fotografiji Jernej Šugman in Janez Škof
Na fotografiji Alojz Svete in Jernej Šugman
Na fotografiji Boris Mihalj, Janez Škof, Jernej Šugman

Prvo predstavo Ko sem bil mrtev so Alojz Svete, Janez Škof,  Jernej Šugman, Boris Mihalj in pianist Jože Šalej pred Parižani odigrali že včeraj, drugi dve pa bodo odigrali danes, 17. maja, in v soboto, 18. maja, ob 20.00.

Uprizoritev je 8. maja 2013 doživela že svojo 150. ponovitev.

Igra Ko sem bil mrtev je zasnovana na motivu moža, ki napove svojo smrt, potem pa izgine in se ponovno pojavi z lažno identiteto. Lubitschev junak (Alojz Svete) je lahkoživ bonvivan, ki se ob večerih rad izmuzne od doma in predaja šahiranju v radoživi moški družbi. Bolj kot ženo (Janez Škof) to moti njegovo taščo (Jernej Šugman), ki lepega dne (pravzaprav sredi noči) zaklene vrata, nesrečni mož pa mora prespati na neudobnem stopnišču. Naslednjega dne napove samomor in izgine. Namesto v smrt se odpravi v svobodo samskega življenja. Domnevna vdova žaluje, mož pa se tudi kmalu naveliča postopanja. V svoj nekdanji dom in k ženi, ki jo vendar ljubi, se vrne v vlogi služabnika. A tašča že išče novega ženina (Boris Mihalj) za užaloščeno hčer. In ga tudi privede na dom. Kaj vse bo napletel lažni služabnik, da bo osmešil snubca, ponovno osvojil ženo in se končno tudi znebil nadležne tašče? K vznemirljivemu uprizoritvenemu duhu 20-ih let prejšnjega stoletja poleg izvrstne neme igre in nostalgičnih filmskih nadnapisov pomembno prispevajo tudi v živo odigrana glasba pianista in skladatelja Jožeta Šaleja in kostumi Bjanke Adžić Ursulov.

Festivali in pomembnejša gostovanja (po kronološkem vrstnem redu)
Festival Kluže (2010); Borštnikovo srečanje (2010); Festival Dnevi komedije 2011 v Celju; Slovensko stalno gledališče, Trst (2011); Jugoslovensko narodno pozorište Beograd (2011); Novosadsko pozorište Novi Sad (2011), Kulturni dom Pliberk (2011); Mednarodni gledališki festival v Sibiuu (Romunija, 2011); 35. Dnevi satire, Zagreb (2011); 51. Mednarodni gledališki festival MES, Sarajevo, Bosna in Hercegovina (2011); 16. Jugoslovanski gledališki festival Užice, Srbija (2011); Mittlefest 2011, Čedad, Italija; 13. Ibero-ameriški gledališki festival v Bogoti 2012, Kolumbija; 19. Mednarodni festival malih odrov Reka, Hrvaška; BOK FEST 2012, Bjelovar, Hrvaška; 7. Festival mediteranskega gledališča Purgatorije 2012, Tivat, Črna gora; Teatro Metastasio Stabile della Toscana, Prato, Italija (2013); Festival Passages, Metz, Francija (2013) in Le Centquatre, Pariz, Francija (2013).

Pariz, SNG Drama Ljubljana, Le Cenquatre, Francija

Povezani dogodki