STA, 6. 6. 2019

Katji Pegan bodo podelili tantadruja za življenjsko delo

V Gledališču Koper bodo drevi devetič zapored slovesno podelili primorsko gledališko nagrado tantadruj kot priznanje posameznikom, ki so zaznamovali in pospešili rast in razvoj gledališke umetnosti na tem območju. Prejemnica nagrade za življenjsko delo je letos režiserka in direktorica Gledališča Koper Katja Pegan.
:
:

foto: Rosana Rijavec

Katja Pegan, ki je bila pred desetletjem tudi pobudnica te nagrade, jo bo prejela za zasluge za ustanovitev Gledališča Koper in z njim vnovično profesionalizacijo gledališča na Obali, za režisersko delo in za pedagoško delo z mladimi gledališčniki v okviru Gledališkega treninga.

Nagrajenko je izbrala žirija v sestavi Teja Glažar, Meta Hočevar in Igor Pison. Dobitnika nagrade tantadruj za igralsko stvaritev in gledališki dosežek pa bodo razglasili na nocojšnji podelitvi na odru koprskega gledališča.

Nagrado, poimenovano po knjižnem junaku Cirila Kosmača, so tri primorska gledališča - Gledališče Koper, Slovensko stalno gledališče iz Trsta in SNG Nova Gorica - ustanovila z namenom, da vsakoletno počastijo svoje gledališke junake, torej tiste posameznike, katerih delo je omogočilo, pospešilo in zaznamovalo umetniško rast in razvoj gledališke umetnosti na celotnem območju slovenskega življa.

Za življenjsko delo so jo pred tem prejeli Bine Matoh, Miranda Caharija, Boris Cavazza, Teja Glažar, Anton Petje, Zdenka Lovec, Stane Leban in Mario Uršič.

Gledališče Koper, tantadruj