STA, 14. 7. 2010

Kasandra najboljša predstava festivala Igralec Evrope

Predstava Kasandra Ljubomira Djurkovića v režiji Slobodana Milatovića, ki je nastala v slovensko-črnogorsko-srbsko-makedonski koprodukciji, je na 8. mednarodnem gledališkem festivalu Igralec Evrope (Akterot na Evropa) v makedonskem mestu Resen prejela veliko nagrado (Grand Prix) za najboljšo predstavo.
:
:

foto Duško Miljanić

Ljubomir Djurković je antično prerokinjo Kasandro postavil v sodoben kontekst in jo povezal z liki iz antičnih tragedij, ki so v predstavi preobraženi v ženske. Kasandri odkrito in brez zadržkov pripovedujejo o svojih brutalnih usodah in javno razgalijo najtemačnejše skrivnosti. Nastanek predstave je spodbudil resničen dogodek iz leta 2006, prerokovanje neke Romkinje, ki so mu bili priča avtor teksta, režiser, producent in igralec.

Producent predstave je Damir Domitrivić Kos, dramaturginja Zagorka Pop-Antoska Andovska, kostumograf Blagoj Micevski.

Nagrado za najboljšega igralca je na festivalu, ki je potekal med 6. in 11. julijem, prejel Mentor Zyberaj s Kosova za vlogo v predstavi Igralec v škatli, nagrada za najboljšo igralko festivala je pripadla Irini Evdokimovi iz Rusije za vlogo v glasbeno-poetskem performansu Žalostna noč.

Nagrado za življenjske dosežke je prejel Dimitri Orgotska, legenda albanskega gledališča, ki je nastopil v predstavi Samomor rož. Prvič pa je bila letos podeljena nagrada univerze avdiovizualnih umetnosti ESRA Skopje "Jacques Lacarriere" za posebne dosežke na področju avdiovizualnih umetnosti. Prejela jo je francoska predstava "Vaslav Nijinski, je t'aime mon toc toc".

Mednarodni žiriji je predsedoval teatrski menedžer Blagoj Stefanovski, so sporočili s kulturnega društva B-51, ki je organizator festivala Ex Ponto v Ljubljani. Ob Ex Pontu so koproducenti predstave Kasandra Festival Teuta - novi antični teater iz Kotorja, Festival MOT iz Skopja in Festival Infant & Srbsko narodno gledališče iz Novega Sada.

Actor of Europe