STA, 6. 8. 2021

Kamnik bo ponovno zaživel s Kamfestom

V Kamniku se začenja Kamfest. Po napovedih organizatorjev bo 18. edicija največjega kamniškega poletnega festivala spet svobodneje zadihala. Obiskovalce bodo v Kamnik vozili z vlakom, prizorišča bodo od Zapric in mestnega jedra do Mekinj in Barutane. Na šestih prizoriščih se bo v devetih dneh zvrstilo 55 dogodkov.
:
:

Foto: Pixabay

Koncertom raznovrstnih glasbenih zasedb so dodali gledališče za otroke, ulično gledališče, razstave, inštalacije, vrača se tudi legendarni unikatni kamfestovski športni dogodek - tek s feršterkerjem na Mali grad.

Kamfest je po dveh letih spet zares mednaroden. Nastopajoči prihajajo iz Srbije, Avstrije, Slovaške, Estonije, Francije, Švedske in Rusije. In prav največja festivalska noviteta - oder Pr' Goslač na Glavnem trgu bo gostil najbolj pisano druščino nastopajočih. V sodelovanju s projektom Godalkanje, ki bo vzporedno potekal v Mekinjskem samostanu, se bo v času festivala zvrstila množica nastopov glasbenikov, večinoma obarvanih z vplivi in različnih evropskih kultur, so v sporočilu za javnost zapisali organizatorji.

Kreativna četrt Barutana bo na severnem delu Kamnika poskrbela za urban del Kamfesta. Sodobno zastavljen glasbeni program, prepleten s kabarejem in klovnado, bo okrepljen z inštalacijama dveh Kamničanov - Tadeja Droljca in Oliverja Pilića. Na barutanskem zidu bo razstavljal tudi fotograf Nino Raković, grafit na prireditvenem prostoru je delo Endija Edin Pašića.

Drevi bo med drugim na Mestnem odru nastopila skupina Belin, ki jo sestavljajo trije kamniški glasbeniki in dva gosta - Neža Bogataj, Matic Smolnikar in Anže Žurbi v družbi Klemna Bračka in Vanje Dizdarevića. Na odru Barutana bo nastopila novomeška indie rock zasedba MRFY, Pr'Goslač pa Buh in Ugo.

Letošnji festivalski dogodki so pripravljeni tako, da jih je mogoče, razen nedeljskih, obiskati z vlakom. Za oder Zaprice je potrebno izstopiti na glavni železniški postaji Kamnik, za Otroški in Mestni oder ter oder Pr' Goslač na postaji Kamnik Mesto, za oder Barutana pa na zadnji postaji - Kamnik Graben.

Glavni producent festivala je Kulturno društvo Priden možic, soproducenti so Festival SONICA, Zavod za ENO glasbo, Arhitektna skupina Štajn, Mestni kino Domžale, JSKD, Medobčinski muzej Kamnik, Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik, Občina Kamnik in Mladinski center Kotlovnica.

Festival se bo sklenil 14. avgusta.

Kamfest