STA, 7. 6. 2018

Veronika Valdes skozi plesno predstavo prevprašuje normalnost

V Plesnem teatru Ljubljana (PTL) bo nocoj ob 20. uri premiera plesne predstave NOR.MAL koreografinje in plesalke Veronike Valdes. V njej se avtorica sprašuje: "Sem normalna ali nora? To je zdaj vprašanje." Ponovitvi predstave bosta na sporedu ta in prihodnji petek.
:
:

Foto: Arhiv PTL

"Včasih si mislim, da sem nora. Včasih si mislim, da smo nori vsi. Ampak samo včasih. Ker včasih se spomnim na kletke. Ne vem, kako je biti normalen in prav tako ne vem, kako je biti nor. Ne vem, kako to razumeti, in prav tako ne vem, kako to sprejeti. Včasih sem normalna in včasih sem tudi malo nora. Ampak samo včasih. Včasih rada (noro) plešem. Ampak ne samo včasih," je ob predstavi NOR.MAL zapisala koreografinja in plesalka.

Predstavo, ki je nastala v produkciji PTL in koprodukciji Vitkar zavoda, je Veronika Valdes soustvarila v sodelovanju s Tajdo Podobnik, avtorsko glasbo podpisuje Laren Polič Zdravič, kostumografijo Sara Smrajc Žnidarčič, oblikovanje luči in tehnične rešitve Janko Oven, video pa Nika Ham.

Veronika Valdes se s plesom intenzivno ukvarja že več kot 15 let. Najprej se je šolala na oddelku za sodobni ples na ljubljanskem Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, nato pa svoje znanje nadgradila na Umetniški gimnaziji - smer sodobni ples. Leta 2011 je maturirala in študij nadaljevala na Akademiji za ples Ljubljana. Po diplomi leta 2014 je pridobila status samozaposlene v kulturi.

Ustvarila je več avtorskih projektov in prejela številne nagrade. Med njimi nagrado Ksenije Hribar za perspektivno plesalko, plaketo Alexander Izrailovski ter jubilejno značko Mete Vidmar. Bila je članica EnKnapGroup. Udeležuje se številnih izobraževanj na področju plesa in kot plesna pedagoginja poučuje sodobni ples. Od leta 2013 se ukvarja tudi z avtorsko glasbo, s katero se je predstavila v plesnem filmu Rdeča fontana.