Novice


Igra: Nenad Tokalič Nešo

Nick Hornby: KRISTUS IZ BRADAVIČK (Nipple Jesus)
Prevod: Mitja Sušec
Priredba: Tamara Matevc
Režiser: Samo M. Strelec
PUM. Spočeto v Novem Zato.

Prva slovenska uprizoritev

Nick Hornby (1957), romanopisec, esejist in pisec scenarijev, je zelo uspešen britanski avtor. Zase pravi, da se je največ o življenju naučil med navijanjem in druženjem s preostalimi navijači nogometnega kluba Arsenal na stadionu Highbury v Londonu. Po njegovih delih je bilo posnetih kar nekaj filmov, med drugim Zvestoba do groba (High Fidelity) in Vse o fantu (About a Boy). Njegova dejavnost se vseskozi giblje na robu popularne kulture. Tako je tudi kratka zgodba Nipple Jesus  besedilo, pisano z dobro mero humorja ter s preprostim jezikom, ki ohranja svojo sočnost.

Ko Dave (Peter), pripovedovalec v kratki zgodbi Kristus iz bradavičk, bivši varnostnik v diskoteki nastopi službo galerijskega paznika, se znajde v zanj popolnoma tujem svetu. Davova naloga je namreč stražiti delo sodobne umetnice Marthe (Marte), ki je iz tisoče bradavičk, izrezanih iz pornografskih revij, ustvarila podobo Jezusa. Ko se izkaže, da je bila provokacija ves namen dela, sam pa je bil brez kakršnegakoli opozorila objekt nove umetnine, ki je zabeležila opustošenje kontroverzne slike, Dave doživi val razočaranj. Verjetno gre za situacijo, ki jo je – sicer najbrž v rahlo drugačni situaciji – tudi pri nas doživel že marsikdo, ki še verjame v umetnost kot nekaj vrednega, ne pa v umetnost kot zgolj nečesa v službi trgovine z »vrednostmi«.

 

  • Plakat
  • Gledališki list

Igralec Nenad Tokalić - Nešo, po Akademiji najprej zaposlen v koprskem gledališču, nato pa med letoma 2001 in 2007 član mariborske Drame, se po petih letih znova vrača na oder. Nastop v kratki zgodbi Nicka Hornbyja KRISTUS IZ BRADAVIČK (Nipple Jesus) – v prevodu Mitje Sušca in priredbi Tamare Matevc – pripravlja z režiserjem Samom M. Strelcem natanko dvajset let po njunem prvem sodelovanju v gledališču Zato. Projekt nastaja znotraj PUM-a: posvojitvenega uprizoritvenega modela Novega Zato. Več

Projekti Novega ZATO., Kristus iz bradavičk, Iz gledališkega lista

Novi ZATO

Pia Brezavšček se je o PUM-u pogovarjala z avtorjem posvojitvenega uprizoritvenega modela, Samom M. Strelcem. Več

Na rampi, Projekti Novega ZATO., Kristus iz bradavičk

Samo M. Strelec, PUM